Usikker fremtid stresser fiskere

Fiskerierhvervet er blandt de mest stressende job i Danmark, og de danske fiskere er mere utrygge end tidligere, fortæller DR Nordjylland.

Kuttere.1.jpg

Det fastslår Jørgen Møller Christiansen, der er seniorforsker ved Center for Maritim Sundhed og Samfund, i en ny rapport.

Usikkerheden bunder i, at fiskerne ikke ved, hvad morgendagen bringer. Og de frygter, at fremtiden bringer både mindre kvoter og dårligere pris for de fisk, de får i nettet, forklarer Jørgen Møller Christiansen.

- Deres mulighed for at planlægge og vide morgendagen er meget utryg og usikker. Oveni kommer de dårlige priser på fiskene, og den økonomiske usikkerhed og frustrationen over, at de hele tiden synes, de kommer i karambolage med kontrollen.

Blandt de mest stressede i Danmark

De mange bekymringer bringer ifølge den nye rapport fiskernes stressniveau helt op blandt de mest stressede i Danmark.

- Deres stressniveau er højt. Det er på linje med højrisikogrupper i landet som eksempelvis skolelærere og ansatte i sundhedsvæsenet. Og det meget overraskende, fordi fiskere jo ikke er sådan en gruppe, der snakker om deres psykiske velbefindende, siger Jørgen Møller Christiansen.

Jan Hansen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening i Nordjylland, nikker genkendende til den stressede hverdag, som blandt andet skyldes, at fiskerne ikke kender deres indtjening.

- Det er klart, at når man har en bank, man skal stå til ansvar for, så kan det godt være et pres, hvis ikke det falder den rigtige vej ud, siger han.

Afhængig af kvoter

Fiskernes indtjening er i høj grad afhængig af størrelsen på årets kvoter og kiloprisen for de fisk, som svømmer i nettet. Og da det varierer fra år til år, så ved fiskernes aldrig helt, om de er købt eller solgt.

- De ved ikke, om de bliver en brik i det politiske spil. Deres hverdag er afhængig af, at det falder ud til den rigtige side, og hvis ikke det gør det, så har de en hård hverdag det næste år, siger Jan Hansen til DR Nordjylland.