Usædvanlig varme får forårsbebudere til at myldre frem

Det har været en meget usædvanlig vinter, lyder det fra en klimaforsker og en klimatolog.

Allerede i januar måned var der påskeliljer i fuldt flor på Ringvejen i Hvidbjerg på Thyholm. Foto: Seerfoto fra Hans Henriksen

Det har været meget småt med frost og sne denne vinter. 

Vejret har bedst kunnet beskrives som et uendeligt langt efterår, der nu er ved at gå over i historiens tidligste forår.

Læs også Usædvanligt varm januar er på rekordkurs

Det skriver DMI i en pressemeddelelse.

- Hvis denne vinter kommer til at stå i folks hukommelse som vinteren, der aldrig blev, er der god grund til det. Den har så afgjort været usædvanlig, udtaler Mikael Scharling, der er klimatolog ved DMI. 

Forklaringen på det efterårslignende vintervejr er, at DMI aldrig har målt så varm en vinter før. 

Vintertemperaturen ender i gennemsnit på 5,0 grader.

Den varme vinter har betydet, at forårstegnene er dukket tidligt op.

Påskeliljer i fuldt flor

Allerede den 1. februar kunne TV MIDTVEST for eksempel fortælle, at påskeliljerne stod i fuldt flor på Ringvejen i Hvidbjerg på Thyholm. 

Til stor glæde - men også undren - for Hans Henriksen, der bor i byen. 

- Jeg har aldrig set påskeliljer, der er sprunget ud i januar måned. Det er en forårsbebuder for mig, fortalte han til TV MIDTVEST. 

Det er ikke kun varmen, der har været usædvanlig. Vinteren scorer sig samtidig en andenplads over den mest nedbørrige vintre.

Her er nogle af forårsbebuderne

  • Vibe: Viben er ret let at kende, da der ikke er andre fugle, som ligner den. Den har en flot fjerdragt i sorte og hvide farver.
  • Firben: Der findes to forskellige arter af firben i Danmark - almindelig firben og markfirben. Som navnet antyder, er almindelig firben det man oftest ser.
  • Viol: Violerne kendes på de specielle, mørkeviolette blomster og de hjerteformede blade.
  • Vintergæk: Vintergækker er en løgplante med linjeformede, blågrønne blade og hvide, dråbeformede blomster. Planten er velkendt og meget brugt i haverne.
  • Humlebi: Humlebier er generelt større, rundere og tykkere end almindelige bier. Kroppen er sort med gule, rød-orange, brune eller hvide tværbånd.
  • Hvid anemone: Hvid anemone har en 10-25 cm lang stilk med tre meget fligede blade. Blomsten er hvid med fem-seks kronblade.
  • Hornfisk: Hornfisken er let at kende på sin lange, strømlinede krop og det lange "næb". Fisken er skabt til fart.
  • Bøg: Bøgen er et slankt træ med glat og lys bark. Hvis bøgetræet vokser alene, bliver kronen bred og kan nå helt ned til jorden.
  • Pindsvin: Pindsvinet er nemt at kende og kan ikke forveksles med andre danske dyr. Det er almindeligt i hele landet, hvor det holder til i haver, i krat og levende hegn.
  • Erantis: Har otte arter, som er udbredt fra Europa over Mellemøsten og Himalaya til Japan. I Danmark kendes dog kun én art - Have-Erantis.

Listen over forårsbebudere er udarbejdet af TV 2. 

Se mere

Det har været en stor, medvirkende faktor til de mange oversvømmelser, som landet har oplevet det seneste stykke tid.

Ifølge klimaforsker ved DMI Rasmus Anker Pedersen kan det usædvanlige vintervejr blive noget, vi skal vænne os til fremadrettet. 

- Temperaturen denne vinter ligner meget den gennemsnitlige vinter, som den kommer til at se ud i slutningen af århundredet, hvis CO2-udledningen fortsætter som i dag, udtaler han.

Mere varme og regn

Rasmus Anker Pedersen forklarer, at i et scenarie, hvor der fortsat er en høj CO2-udledning, forventer klimatologer en gennemsnitstemperatur om vinteren på 5,2 grader i perioden 2071 til 2100. 

De store mængder nedbør, som vi har oplevet denne vinter, passer også ind i billedet på, hvordan en fremtidig gennemsnitlig vinter bliver.

- Denne varme og våde vinter, vi netop har haft, skyldes langt hen ad vejen naturlige variationer i vejret, slår Rasmus Anker Pedersen fast og fortsætter:

- Men i takt med, at klimaet ændrer sig, øges sandsynligheden for, at vi kan sætte nye varme- og nedbørsrekorder, når vi har naturlige udsving i vejret. Den globale opvarmning gør de varmeste vintre varmere, end de tidligere har været, og de kolde vintre knap så kolde. 

00:59

Påskeliljer i fuld flor, og vinterjakker på hylderne i butikkerne, Den varme januar har skudt foråret i gang.

Luk video