Unikt forskningsprojekt: Kræftens Bekæmpelse efterlyser midt- og vestjyder

Kræftens Bekæmpelse efterlyser midt- og vestjyder til et forskningsprojekt, der beskrives som værende helt unikt på verdensplan.

I 1990'erne deltog 57.053 i undersøgelsen, og Kræftens Bekæmpelse håber på, at de kommer op over 50.000 deltagere denne gang.
I 1990'erne deltog 57.053 i undersøgelsen, og Kræftens Bekæmpelse håber på, at de kommer op over 50.000 deltagere denne gang.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Kræftens Bekæmpelse er i gang med en omfattende befolkningsundersøgelse af danskerne, men de mangler over 10.000 deltagere. Derfor beder de nu en bøn til de inviterede midt- og vestjyder om at bakke op om forskningen.

Forskerne håber på, at de gennem prøver af alt fra spyt til afføring (dette er dog frivilligt) kan skaffe værdifuld viden om udviklingen af danskernes livsstil og sygdomme gennem generationer.

- Vi kan se, hvordan overføres livsstil fra bedsteforældre til børn og fra børn til børnebørn. Det er på verdensplan en helt unik befolkningsundersøgelse, for der er ikke mange, der har de tre generationer, siger Anne Katrine Bolvig Sørensen, som er teamleder hos Kræftens Bekæmpelse.

De foretog nemlig en lignende undersøgelse i 90’erne, hvor 57.000 danskere deltog, og nu er turen altså kommet til deltagernes børn og børnebørn, som alle har fået en invitation til at deltage.

Mistede sin far til kræft

Det er den store indsamling ”Knæk Cancer”, som finansierer undersøgelsen, men det er altså ikke nok bare at give penge til formålet.

- Jeg tænker, at når vi giver penge, og når vi samler ind til noget og giver penge til forskning, så skal vi måske også gå det sidste skridt og sige, penge kan ikke gøre det alene. Lidt blod og spyt skal der også til for at gøre arbejdet færdigt, siger Lene Johansen, der er børnehaveklasse-leder i Herning.

Det er dog ikke den eneste motivation, Lene Johansen har. Hendes forældre deltog i 90’erne i den første undersøgelse, men sidenhen har hun mistet sin far til kræften.

Alligevel krævede det en påmindelse om undersøgelsen, at hun gjorde alvor af sit bidrag.

- Man kan godt bare tænke, at jeg er én, men mange bække små. Så, jeg tror, det er det, der er vigtigt. At vi er mange, som stepper up og hjælper på den måde, siger Lene Johansen. 

2:15
Se hele indslaget om Kræftens Bekæmpelses undersøgelse.

Lemvig fører an

Problemet er dog, at ikke alle har været lige gode til at tage turen til Aarhus for at deltage. I Lemvig kommune har hele 26 procent af de inviterede deltaget, men værre ser det ud i Herning.

Her er det bare 12 procent, som har medvirket.

Sidder man nu og er i tvivl, om man kan deltage, kan man finde ud af det på projektets hjemmeside www.kkhng.dk eller ringe til deres sekretariat på telefon 70202642.

Det er, som nævnt, frivilligt, om man har lyst til at aflevere en afføringsprøve, men det har over halvdelen af de deltagende alligevel valgt at gøre. Det betyder, at Kræftens Bekæmpelse nu sidder inde med verdens største fæces biobank.

I Lemvig er det godt med, mens Morsø og Herning kommuner halter mere efter.
I Lemvig er det godt med, mens Morsø og Herning kommuner halter mere efter.
Foto: Kræftens Bekæmpelse