Unge strømmer til læreruddannelserne - skal modvirke lærermangel

Flere unge er i år blevet optaget på læreruddannelserne i Nr. Nissum, Skive og Silkeborg. Fremgangen er nødvendig for at bekæmpe manglen på uddannede lærere mange steder i landsdelen.

Ida Amstrup fra Holstebro skal starte på læreruddannelsen i Nr. Nissum efter sommerferien.
Ida Amstrup fra Holstebro skal starte på læreruddannelsen i Nr. Nissum efter sommerferien.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Pegepinden peger i den helt rigtige retning for læreruddannelserne i Skive, Nr. Nissum og Silkeborg.

I år er der 37 flere unge, der er blevet optaget på uddannelserne sammenlignet med sidste år.

En af de 233 nye, kommende lærerstuderende her i landsdelen er Ida Amstrup fra Holstebro.

Klokken 00.01 natten til tirsdag poppede hun en flaske champagne, efter hun havde fået den positive besked om, at hun var blevet optaget på læreruddannelsen i Nr. Nissum.

- Jeg har drømt om det, lige siden jeg var lille, så det var dejligt, at jeg kunne komme ind i hvert fald, siger Ida Amstrup.

Valget faldt på studiet i Nr. Nissum på grund af det særlige fællesskab, der er på uddannelsen, fortæller hun.

Men det var også vigtigt, at studiet lå tæt på Holstebro, hvor hun bor og i fremtiden har planer om at søge arbejde.

- Det er her, jeg har mine rødder. Jeg synes, det er en god landsdel. Holstebro er i vækst, så det er perfekt til de fremtidsmuligheder, der er for mig og min kæreste, siger den kommende lærerstuderende.

Skal bekæmpe lærermangel

Netop udsigten til flere uddannede lærere, som vil bosætte sig i det midt- og vestjyske, er vigtig for at bekæmpe den lærermangel, der er flere steder i landsdelen, fortæller en uddannelsesleder.

- Hvis vi skal leve op til at levere de lærere, der skal til, så skal vi have fremgang. Derfor er det rigtig glædeligt, at vi har fremgang på lige præcis de udbudssteder, siger Henrik Lundsted Nielsen, der er uddannelsesleder på VIA University College.

På Mors eksempelvis er 13 procent af lærerne på Mors ikke er uddannet i det de underviser i, viser en analyse fra Danmarks Lærerforening.

Så her glæder kommunens skolechef sig i den grad over, at tallene peger i den rigtige retning med flere uddannede lærere i landsdelen.

- Vi vil gerne have lærere, der uddanner sig tæt på Mors, der efterfølgende bosætter sig og arbejder på vores skoler. Så jeg synes, det er rigtig, rigtig positivt, siger Michael Dahlgaard, skolechef i Morsø Kommune.

Stadig et stykke vej 

Med 37 flere nye lærerstuderende i forhold til sidste år er de tættere på en løsning på manglen på uddannede lærere - men ikke helt i mål.

- Hvis vi ser på det behov der er, så er fremgangen ikke stor nok endnu. Så der er ingen tvivl om at vi skal gøre et stort stykke arbejde for at styrke rekrutteringen til læreruddannelsesområdet, siger uddannelsesleder på VIA University College, Henrik Lundsted Nielsen.

Samme takter lyder fra Morsø Kommunes skolechef.

- Jeg kunne godt have ønsket mig, at tallene var endnu højere, men lad os nu starte med, at det ser ud til at gå i den helt rigtige retning. Jeg synes, det er en god begyndelse på noget, der går hen og bliver rigtig godt, siger Michael Dahlgaard.

På landsplan er antallet af nye optagede lærerstuderende status quo i forhold til sidste år.

2:40
De unge strømmer ind i Skive, Nr. Nissum og Silkeborg. Fremgangen er markant.