Unge skal vide, det koster at krænke på nettet

En ny kampagne skal få unge til at forstå, at krænkelser på de sociale medier kan være ulovligt.

Omkring 30 procent af de 13-17-årige har oplevet, at unge i det skjulte har taget seksuelle billeder af andre unge og delt dem på nettet.
Omkring 30 procent af de 13-17-årige har oplevet, at unge i det skjulte har taget seksuelle billeder af andre unge og delt dem på nettet.
Foto: Dado Ruvic / Reuters / Ritzau Scanpix

Digitale krænkelser koster. Sådan lyder budskabet i en ny kampgane, som ligestillingsminister Mogens Jensen i dag satte i gang i Herning. 

En undersøgelse viser, at omkring 10 procent af de 13-17-årige har delt andres intime billeder uden samtykke inden for det seneste år. Alt for mange, mener ligestillingsministeren.

- Jeg vil gerne have endnu flere unge til at sige fra, når de møder digitale krænkelser, og når deres venner og bekendte udsættes for digitale overgreb. Det er vigtigt at man taler om det her, og får slået fast, at man må ikke dele krænkende billeder, det kan give en hård straf, siger ligestillingsminister Mogens Jensen.

Ikke et nyt problem

Der er kommet mere og mere fokus på krænkelser på de sociale medier, blandt andet efter der i januar 2019 faldt dom i den såkaldte Umbrella-sag. En sag hvor mere end 1000 unge blev sigtet for at have delt en video af to 15-årige, som har sex.

Men der har været problemer flere år tilbage. I 2015 kom det eksempelvis frem, at der blev delt en mappe ved navn 'Viborg-mappen' med nøgenbilleder af unge kvinder fra byen.

- Det er tretten år siden, at vi fik den første smartphone herhjemme. Så på den måde har vi kun haft tretten år til at vende os til den her verden med de sociale medier. Og det tager tid at opbygge regelsæt, som bliver nedarvet fra generation til generation. Så for at komme problemerne med deling af billeder til livs, bliver vi nødt til at fortælle, hvad der er lovligt, og hvad der ikke er, fortæller Mogens Jensen. 

Mogens Jensen holder oplæg for 900 unge på Herningsholm Erhvervsgymnasium om krænkelser på nettet.
Mogens Jensen holder oplæg for 900 unge på Herningsholm Erhvervsgymnasium om krænkelser på nettet.
Foto: Nanna Lykke Smith Rasmussen, TV MIDTVEST

Kampagne er ikke nok

Det er rigtig positivt, at der kommer fokus på problemet. Men en kampagne er langtfra tilstrækkelig.

Sådan lyder det fra paraplyorganisationen Digitalt Ansvar, der repræsenterer aktører, som arbejder på at bekæmpe digitale krænkelser.

- Det er ikke nok. Vi bliver nødt til at have skærpet lovgivningen på området, for når det her materiale først er ude på nettet, så spredes det som en steppebrand, siger Ask Hesby Krogh, der er næstformand i Digitalt Ansvar.

Organisationen foreslår, at der indføres lovgivning, som forpligter sociale medier til at reagere hurtigere. Det vil hjælpe med at bremse delingerne af det krænkende materiale tidligere.

Nye værktøjer

I Frankrig og Tyskland er der i dag lovgivning, der stiller de største sociale medier til ansvar. I Tyskland skal åbenlyst ulovligt indhold fjernes inden for 24 timer, fra det er opdaget eller anmeldt.

Ligestillingsministeren er ikke afvisende over for, at der skal nye værktøjer til politiet, så de bedre kan bekæmpe de digitale krænkelser.

- Det er muligt, at der også er nogle politimæssige redskaber, der skal skærpes. Men det er justitsministeren, der tager sig af det, siger Mogens Jensen.