Unge pulser løs: Flere begynder at ryge

Mens antallet af rygere falder, ser billedet anderledes ud hos de unge. Flere unge ryger i dag end for fire år siden.

Hver dag tager 40 børn og unge en cigaret i munden og tænder den for første gang. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen. 

Selv om det er færre end for ti år siden, så er flere unge de seneste år begyndt på at ryge, og i dag ryger cirka 106.000 unge i Danmark.

- For hver årgang er der færre og færre unge, der starter med at ryge. Der har været en lille udvikling i den modsatte retning i nogle år, men heldigvis er det sådan, at de unge holder hurtigere op med at ryge igen.

- Rygestopraten er meget større hos unge end hos midaldrende og ældre rygere. Så på den lange bane behøver vi ikke være så bekymrede for de unge, siger seniorforsker Finn Breinholt hos DEFACTUM i Region Midtjylland.

I aldersgruppen mellem 16 og 24 år er der 16 procent flere unge mænd, der ryger sammenlignet med for fire år siden. Hos unge kvinder er stigningen på 15 procent. 

Tobaksvarer under disken

På Christiansborg var der i dag åbent samråd med Sundhedsministeren om indførelse af salg af tobaksvarer under disken, så cigaretterne ikke er synlige. Noget som ministeren ikke vil lovgive om.

- Der er intet til hinder for, at butikker putter cigaretterne under disken i morgen, hvis det var det de ville. Jeg har ikke behov for at lave lovgivning på området. De butikker, som ikke synes, at de skal være synlige, de skulle hellere fjerne dem.

Unge og rygning

- Fra Regeringens side skal vi styrke håndhævelsen af de regler, vi har i dag, som handler om forbud mod salg af tobak til børn og unge, for vi kan desværre se, at der er for mange butikker, der bryder den del af lovgivningen. Derfor kommer vi til at styrke kontrollen på området, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Uenighed blandt rygerne

Rygerne på stationen i Herning er ikke helt enige om, hvorvidt det vil gøre en forskel at flytte tobaksvarerne under disken.

- Det er nok en god ide. Måske vil det få nogle unge til at lade være med at ryge, for så kan de ikke se, at de sælger cigaretter. 

- Det vil ikke få folk til at stoppe med at ryge. Det er ikke fordi, cigaretterne er bag ved disken, at man begynder at ryge. Det er, fordi ens forældre gør det, eller fordi man ser op til de andre, som ryger, siger 18-årige Claus Schrøder, studerende fra Ilskov.

- Hvis folk vil ryge, så skal de nok finde de smøger. De ved, at de har dem i butikkerne. Så jeg tror ikke, det hjælper noget at gemme dem væk. Det gør ikke nogen forskel for mig, siger 27-årige Camilla Mogensen fra Herning.

I Danmark er det ulovligt at sælge tobak til børn og unge under 18 år.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby var i dag åbent samråd om indførelse af salg af tobaksvarer under disken.