Unge landmænd skal lære at blive herre på egen gård

Erhvervs- og vækstminister vil klæde unge landmænd bedre på, før de tager beslutningen om at købe egen gård.

Der er hjælp på vej til unge landmænd, der står for at skulle træffe deres livs måske største økonomiske beslutning om at købe en gård. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) lancerer sammen med statens finansieringsfond, Vækstfonden, et initiativ kaldet "Landbrugets Ejerskifteskole". Ejerskifteskolen er et onlinekursus, hvor unge landmænd lærer, hvordan man finder den rette ejendom og ikke mindst den rigtige finansiering.

- Masser af unge landmænd drømmer om at købe deres egen gård på trods af den aktuelle krise i erhvervet. Vi har brug for den viden og fornyelse, de bringer med sig. Derfor er "Landbrugets Ejerskifteskole" et rigtigt godt initiativ, som jeg håber, at de unge landmænd vil tage godt imod siger Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse, der præsenterer initiativet på Bygholm Landbrugsskole ved Horsens i dag.

Og behovet for generationsskifte er stort. Gennemsnitsalderen for danske landmænd er på den gode side af 60 år. Vækstfonden vurderer, at hver tredje bedrift - svarende til 3000-4000 landbrug - står over et generationsskifte inden for fem år. Ejerskifteskolen er tænkt som et supplement til de sidste semestre på landbrugsskolerne.

Initiativ velmodtaget

Landbrugets egen brancheorganisation, Landbrug & Fødevarer, tager godt imod initiativet.

- Det er de unge landmænd, der bidrager med dynamik og fornyelse. Derfor er det afgørende, at vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe de unge med at etablere sig som selvstændige, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Han mener, at ejerskifteskolen kan bidrage til at skabe overblik over den komplicerede købsproces, som man skal igennem, hvis man ønsker at blive selvstændig landmand med egen gård.

Ejerskifteskolen er gratis, og alle kan kigge med på landbrugetsejerskifteskole.dk.

/ritzau/