Undgå pædofile på nettet

Seksuelle krænkere på internettet er et stigende problem, men der findes råd til, hvordan man bedst beskytter sine børn imod dem.

farerpaanettet.jpg

Børnelokkere benytter i stigende omfang internettets mange sociale medier og chatfunktioner til at komme i kontakt med børn.

Der findes ingen nøjagtige tal på, hvor udbredt problemet er i Danmark, men ifølge Gitte Jakobsen, der er seniorrådgiver hos Red Barnet, er der flere tilfælde end tidligere.

- I gamle dage var pædofile jo på legepladsen. Men i dag er børnenes legeplads flyttet ind på internettet, hvor de voksne har lettere adgang, siger hun.

Mange af de pædofile bruger metoden "grooming," hvor de opbygger et tillidsforhold til barnet med henblik på seksuelle overgreb på nettet eller i forbindelse med et fysisk møde. De går ofte efter børn, der i forvejen mangler omsorg og anerkendelse.

Til sidst afslører den pædofile sin rigtige identitet og truer med at ødelægge venskabet eller uploade intime billeder af barnet på nettet, hvis andre voksne får noget at vide om forholdet.

- Når børnene først er blevet lokket til at dele billeder eller mødes, og de bagefter opdager, at de er blevet groomet eller manipuleret med, så er det forbundet med meget skam og skyldfølelse. Derfor er det vigtigt, at snakke med børnene om, at de ikke selv gik med til det, men blev lokket.

Problemet vil altid være der

Erik Hykkelbjerg er ansat hos Midt- og Vestjyllands Politi og tilknyttet SSP-ordningen i Viborg Kommune. Også han har en fornemmelse af, at problemet er stigende.

Han mener, at de mange muligheder for at tage og dele billeder af sig selv betyder, at forældre skal være endnu mere opmærksomme på de risicis, der findes på internettet. 

- Det er vigtigt at overveje som forælder, om ens børn overhovedet skal have lov at chatte med mennesker, de ikke kender, siger han.

Han erkender, at man ikke kan dæmme helt op for problemet. Derfor er indsatsen med oplysning og information til både børn og forældre vigtigere end nogensinde.

- Men i bund og grund handler det om sund fornuft, siger Erik Hykkelbjerg. 

Ifølge Gitte Jakobsen fra Red Barnet bør forældre og børn følge disse råd.

1. Tjek, hvem du har kontakt med.2. Del ikke private oplysninger.3. Sig ikke ja til at mødes, hvis du ikke ved, hvem du mødes med.4. Snak med dine forældre om, hvem du er sammen med og skriver med.

På hjemmesiden sikkerchat.dk kan du finde flere gode råd til, hvordan man navigerer uden om seksuelle krænkere på internettet.