Ulovlig minkordre tærer på tilliden til regeringen

Politiken skriver, at tilliden til regeringens håndtering af corona er faldet markant efter minkindgreb.

Minksag tærer på borgernes tillid til Mette Frederiksens (S) coronahåndtering. Det skriver Politiken, der henviser til et løbende forskningsprojekt på Aarhus Universitet.

Tilliden til regeringens strategi er faldet til det laveste niveau siden forskerne ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet begyndte at måle i maj.

Mest af alt tror jeg, at tilliden falder, fordi vi politikere skændes meget, og at beslutninger bliver ændret hele tiden.

- Danskernes opbakning til store, afgørende beslutninger hviler på oplevelsen af, at de er truffet på retfærdige, transparente og velunderbyggede grundlag. Lige nu diskuteres beslutningsgrundlaget for restriktionerne meget, og det skaber en usikkerhed.

- Og så er der oppositionens kritik af håndteringen, som smitter af på befolkningen. De to faktorer er filtret sammen i denne sag, hvilket gør den ekstra eksplosiv, siger professor Michael Bang Petersen til Politiken.

Onsdag - en uge efter at regeringen instruerede alle minkfarme om at slå deres besætninger ned, svarede 56 procent af deltagerne i projektet, at de havde tillid til regeringen strategi.

Det var et fald fra 64 procent ugen før og 76 procent i juli, hvor tilliden toppede.

Efter regeringen instruerede alle mink slået ned i Danmark, er det kommet frem, at den manglede lovhjemmel til at kræve det af minkfarme uden smitte og uden for de smittezoner på 7,8 kilometer i diameter, der er rundt om smittede farme.

Politisk uvejr

Det har udløst et større uvejr for regeringen, der bliver beskyldt for at have brudt Grundloven.

- Vi er fuldstændig på bølgelængde med befolkningen, i forhold til at vores tillid i den grad har lidt et knæk efter denne her sag, siger politisk ordfører for Venstre Sophie Løhde.

- Jeg tror, at faldet i danskerne tillid skyldes, at vi har en statsminister, der på nationalt tv udsteder en ulovlig ordre, der nedlægger et helt erhverv. Og at der er manglende faglig begrundelse og logik i at lukke ned i syv kommuner i Nordjylland.

SF's gruppeformand, Jakob Mark, mener, at det i høj grad også er det politiske slagsmål omkring aflivningen af mink, der har kostet på borgernes tillid til regeringen.

- Vi har tillid til regeringen. Men vi synes selvfølgeligt heller ikke, at det har været et tilfredsstillende forløb.

- Men mest af alt tror jeg, at tilliden falder, fordi vi politikere skændes meget, og at beslutninger bliver ændret hele tiden. Det tror jeg, skyldes, at mange af de beslutninger, der bliver truffet, bliver truffet af et parti alene.

- Så jeg vil opfordre regeringen til at brede processerne ud, så alle partier har ejerskab til beslutningen og er med til at forklare og forsvare dem, siger han.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.