Uge Sex sætter fokus på kroppen - mange føler, at deres krop er forkert

Der er stor fokus på skønhedsidealer og den perfekte krop - og blandt børn og unge. Derfor er årets tema for Uge Sex 'Kroppen'.

Eleverne i 4. klasse på Nr. Felding Skole rejser sig og sætter sig igen gang på gang. Hver gang de er enige i et udsagn, skal de nemlig bytte plads. 

En af de ting, som eleverne skal tage stilling til, er hvor vidt børn generelt er glade for deres kroppe. Her er ingen af eleverne enige.

quoteDen udvikling, der er blandt børn, er, at flere og flere har det dårlig.

Birgitte Bak, klasse- og trivselslærer, Nr. Felding Skole

- Jeg er faktisk overrasket over, at man allerede i fjerde klasse tænker på, at man ikke er god nok, siger Birgitte Bak, der er klasselærer for den 4. klasse, der laver øvelsen. 

Øvelsen er en del af dette års Uge Sex tema, der sætter fokus på kroppen, og de unges syn på den. 

- Jeg synes, det er et genialt tema. Og det synes jeg, det er, fordi i den tid vi lever i, er alting fokuseret på, hvordan vi ser ud, og hvad vi kan, siger Birgitte Bak, der også er trivselslærer på Nr. Felding Skole. 

Mange er kede af deres kroppe

Som trivselslærer på Nr. Felding Skole kommer Birgitte Bak i kontakt med en masse børn i sin hverdag.

- Den udvikling, der er blandt børn, er, at flere og flere har det dårligt, siger hun.

En undersøgelse fra Sex og Samfund viser nemlig, at mere end halvdelen af alle piger er utilfredse med deres vægt. Det samme tal for drenge er over 40%.

- Der er mange, der føler sig lidt utrygge ved deres kroppe, og så synes jeg, det er vigtigt, at man får talt lidt om det, siger Linea Hornsgaard Andersen, der går i 4. klasse på Nr. Felding Skole.

Det er et billede, som Carina Noer Kimestad godt kan genkende. Hun er mor til to piger på henholdsvis syv og ni år.

- De er meget fokuserede på kroppen. Og det synes jeg er alt for tidligt, siger hun.

Derfor er hun også glad for, at der nu bliver sat fokus på kroppen. 

- Jeg synes, det er utrolig vigtigt. Både at have fokus på kroppen, men også det der er indeni. At det afspejler mere, end det der er udenfor, siger Carina Noer Kimestad.

- Vi skal starte med os selv

Selvom det måske kan virke som om, at nutidens unge har masser af selvtillid, mener Birgitte Bak ikke, at det er der, problemet ligger.

- Det kan godt være, at vi har et samfund, hvor børnene har masser af selvtillid. Men selværet bliver mindre og mindre og mindre, siger hun.

Derfor er der for Birgitte Bak ingen tvivl om, hvad løsningen på problemet er. 

- Vi skal starte med os selv som voksne. Og især vi mødre skal tænke rigtig meget over hvordan vi italesætter os selv, når vores piger de hører på det, siger trivselslæreren. 

- Vi mangler at komme derhen, hvor vi også begynder at kigge på, hvordan vi har det som mennesker, fortsætter hun. 

Uge Sex er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor elever fra 4. klasse og op bliver undervist i aspekter omhandlende sex i landets folkeskoler. 

Sex og Samfund begrunder årets tema med, at flere og fler ebørn og unge føler, at deres krop er forkert.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.