Uge Sex møder skolereformen

Uge SEX løber for første gang af stablen under den nye skolereform. Og reformen kan meget vel bane vejen for bedre og mere sex på skoleskemaet.

Hvor god SEX kræver forspil, så kræver Uge SEX forberedelse. Ikke mindst i år, hvor kampagnen med fokus på seksualundervisning for første gang skal udfolde sig under den nye skolereform.

Lærere og pædagoger skal samarbejde om seksualundervisningen

Og hos Sex & Samfund, der står bag den landsdækkende kampagne, ser de nye og gode muligheder for at højne seksualundervisningen i landets folkeskoler. Derfor er dette års undervisningsmateriale for første gang også målrettet pædagoger.

- Med reformen er der kommet pædagoger ind i klasseværelserne, og vi ser, at et samarbejde mellem lærere og pædagoger netop kan give muligheder for en mere målrettet undervisning, forklarer Lone Smidt, der er pædagogisk fagmedarbejder hos Sex & Samfund.

Det er netop i den understøttende undervisning, at der åbner sig nye muligheder. Dét siger også pædagogernes fagforening:

- I dag kender vi ikke rigtig eksempler på, at pædagoger sådan målrettet er gået ind i seksualundervisningen i folkeskolen, men i BUPL har vi jo den holdning, at pædagoger sådan set kan medvirke i en hvilken som helst undervisning i folkeskolen, siger formand for BUPL i Midt - og Vestjylland, Jens Jensen.

Sundhed og trivsel

Seksualundervisning er obligatorisk fra 0.-9. klasse. Men faget er ikke et timesat fag som dansk eller matematik. Og derfor har faget i flere år været nedprioriteret. Og dét skal der gerne laves om på.

- God seksualundervisning kan være med til at fremme elevernes sundhed og trivsel. Og det er jo  et godt argument for netop at kigge på, hvordan vi kan højne faget, siger Lone Smidt.

Kan noget forskelligt

I 4.A på Halgård skole ved Holstebro går eleverne en Uge Sex i møde med masser af snak om kroppen, identitet og trivsel. Her ser lærer Linda Levin frem til at kunne bruge skolepædagogen i undervisningen. Også fremover.

- Vi har for eksempel valgt det, at vi i næste uge er delt op i dreng og pige-gruppe, fordi vi tænker, at der kan komme lidt mere tryghed ind i billedet. Og det kan vi jo kun, fordi vi er flere hænder, siger hun.

Og klassens tilknyttede pædagog ser også muligheder i at kunne bruge sine pædagogiske kompetencer i seksualundervisningen.

- Vi ser på børnene på en anden måde, end lærerne gør. Vi har en anden uddannelse med fokus på nogle andre ting, og det tror jeg helt klart er med til at bidrage i den undervisning, som skolereformen lægger op til, fortæller pædagog Janet Mensberg.

Over 42.000 midt - og vestjyske skoleelever møder mandag morgen ind til mere sex på skoleskemaet. I år er temaet "Sammen om sundhed og trivsel." Og for første gang bliver det altså både med lærere OG pædagoger i førertrøjen.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.