Udkantsdanmark skal overleve gennem sine større byer

Med millionstøtte i ryggen skal kommunerne lade de større byer i udkantsdanmark trække resten af området op.

Indbyggertallet falder i flere af landets yderområder i disse år, men samtidig vokser mange af yderområdernes større byer faktisk. Foto: Scanpix / Sophia Juliane Lydolph

Indbyggertallet falder fatalt i stribevis af landets yderområder i disse år.
    
Men samtidig så vokser mange af yderområdernes større byer faktisk.
    
Den udvikling skal mange flere kommuner udnytte mere målrettet til at gøre deres hovedbyer til vækstmotorer for hele kommunen.
    
Det mener fonden Realdania, der står klar til at uddele 73 millioner kroner over de kommende år til en stribe kommuner.
    
De mange millioner skal gøre det muligt for kommunerne at udvikle især bymidten i de større byer, som kommunen vurderer kan sætte fut i udviklingen.
    
- En velfungerende hovedby har stor betydning for, at det stadigt er attraktivt at bo i yderområderne. Hvis hovedbyen falder, bliver det for alvor svært, siger filantropidirektør i Realdania, Anne Skovbro.
    
- De større byer i yderområderne har potentiale som dynamo i et større geografisk område. Men da også hovedbyerne udfordres af samfundsudviklingen, så er det vigtigt, at kommunerne aktivt tager stilling til, hvad der skal skabe liv og aktivitet i bymidten, siger hun.
    
Yderområderne plages ikke mindst af ændret beboersammensætning med færre fødsler og mange ældre borgere.
    
Samtidig forsvinder de traditionelle erhverv, indkøbsmønstrene ændrer sig mod placeringer af detailhandlen uden for bymidten og stadigt mere handel via nettet.
    
Her skal politikerne turde at træde i karakter, lyder det fra Anne-Mette Hjalager, der er professor på Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet.
    
- Mange kommuner har ikke taget opgaven på sig, så mange hovedbyer rundt i kommunerne er i sørgelig forfatning med forfaldne huse og bycentre, der tømmes for butikker.
    
- Men kommunerne er nødt til at vise lederskab også i modgangstider. Det er jo langt fra sikkert, at den bedste placering for kommunen af en ny Lidl butik er den, som Lidl selv peger på, siger hun.

Sådan kan udkantskommuner få penge til vækst

Fonden Realdania har afsat 73 millioner til at styrke de større byer i udkantsområderne, så de kan blive vækstdynamoer i yderområderne.
    
Projektet lægger sig i forlængelse af kampagnen "På Forkant", som i samarbejde mellem Erhvervsministeriet og KL hjalp 25 kommuner i yderområderne med at lave strategiske udviklingsplaner.
    
* Realdania har på forhånd inviteret 56 kommuner ind i det nye projekt.
    
* 30 kommuner har vist konkret interesse.
    
* I de kommende måneder vil der være en kvalificering og udvælgelse blandt disse.
    
* I foråret 2018 vil en række kommuner få støtte fra Realdania til et projekt eller en plan, der skal styrke deres hovedby.
    
* Senere i 2018 gennemfører Realdania en ny runde, hvor kommuner, der ikke var med i første runde, får mulighed for at søge støtte til et udviklingsprojekt.
    
Kilde: Realdania

  
/ritzau/