Uddød i 40 år, men nu er svalehale-sommerfuglen fundet igen

En sommerfugl, der har været uddød i Danmark i 40 år, er genopstået.

Det var Carl Johnsen og Ole Olesen fra Aulum, der fandt en larve af svalehalen i Hodsager Plantage.
- Ole Olesen reagerede lidt på en larve, og jeg var henne og kigge, og jeg tog nogle billeder af den. Det var en utrolig flot larve, så jeg tog faktisk flere billeder af den, fortæller Carl Johnsen til DR P4 Midt & Vest.

En sensation
Billedet blev offentliggjort, og larven var ikke blot smuk - det var en sensation.
- Så viste det sig, at det var sådan en svalehale-sommerfugl, og jeg vidste faktisk ikke, hvad det var, siger Carl Johnsen.

Men det vidste inspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, Morten D.D. Hansen.
- Det er kæmpestort! Det er simpelthen en sensation, vi har ventet på i mange år. Så lad os nu for alt i verden håbe, at de også bliver til voksne sommerfugle, siger han til DR P4 Midt & Vest.

Årsagen kan være det varme vejr
Og finderen af svalehalen, Carl Johnsen, har fået en ny hobby nu.
- Det er ikke det, jeg går allermest op i, men det er jeg da pludselig begyndt med. Fordi nu bliver det jo lige pludselig spændende, og jeg bliver endnu mere nysgerrig efter at se, hvad der flyver rundt, siger han.

Eksperterne regner med, at det var det varme vejr i maj, der sendte svalehalerne ind over Danmark, så de havde mulighed for at lægge æg. 

Se programmet Naturoplevelser - blandt andet med levende billeder af svalehalen herunder:

Halvdelen af Danmarks sommerfuglearter har det rigtigt skidt og er truede – den anden halvdel har det godt – for hvor nogen trives fint i haver og grøfter så er der andre der har brug for en helt anden natur.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.