Uddannelsessnobberi blandt midtjyske forældre: Under en fjerdedel foretrækker erhvervsuddannelser

22 procent af de midtjyske forældre foretrækker, at deres børn vælger en erhvervsuddannelse. Det viser en ny undersøgelse.

0:38
Inden for fem år kommer der til at mangle over 80.000 faglærte, fortæller John Hansen, der er uddannelseschef hos Mercantec i Viborg.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Danmark har akut brug for flere faglærte, og det behov vil kun blive større de kommende år. Alligevel er det de færreste forældre, der foretrækker, at deres børn vælger en erhvervsuddannelse.

22 procent af de midtjyske forældre foretrækker nemlig, at deres børn søger ind på en erhvervsuddannelse. Til sammenligning peger 44 procent på gymnasiet som det foretrukne valg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov.

TEKNIQ Arbejdsgiverne mener at der er et stort behov for at gøre op med den uddannelsesmæssige vanetænkning, som mange tilsyneladende stadig er præget af. 

- Der er lang vej igen, hvis vi skal have tilstrækkeligt med unge til at vælge en karriere som faglært. For vi ved af erfaring, at forældrene har enorm betydning for, hvilken uddannelsesvej, næste generation tager, siger Martin Arberg, formand for TEKNIQ Arbejdsgivernes regionale råd for Region Midtjylland, der repræsenterer regionens el-, vvs- og metalvirksomheder.

Det mærker de også på erhvervsuddannelsen Mercantec i Viborg. Ifølge uddannelseschef John Hansen er det især mødrene, der står bag beslutningen om, hvor deres børn skal fortsætte uddannelsen efter folkeskolen.

- Vi har prøvet at se på, hvilken af forældrene der præger deres børns valg, og der er en tendens til, at det er mødrene, der synes, at deres unge mennesker skal læse videre på gymnasiet, hvor fædrene i højere grad peger på erhvervsuddannelserne. Men ofte vinder mødrene det slagsmål, fortæller uddannelseschefen.

Selvom de fleste forældrene helst vil have deres børn på gymnasiet, så har eleverne på Mercantec i Viborg valgt erhvervsuddannelsen til.
Selvom de fleste forældrene helst vil have deres børn på gymnasiet, så har eleverne på Mercantec i Viborg valgt erhvervsuddannelsen til.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Det starter i folkeskolen

Undersøgelsen viser også, at mere end en tredjedel af de midtjyske forældre ikke mener, at det er afgørende, om deres børn vælger at gå erhvervsskole- eller gymnasievejen.

- Som udgangspunkt er det jo positivt, at de unge træffer deres eget valg. Vi oplever bare ikke, at de får mulighed for at gøre det på et oplyst og objektivt grundlag – primært fordi studievejledningen i folkeskolen stadig i alt for høj grad fokuserer på de gymnasiale uddannelser. Jeg er godt klar over, at man flere steder i Midtjylland gør en stor indsats for at vende udviklingen, men som den nye undersøgelse viser, er der tale om et langt og sejt træk, siger Martin Arberg.

På Mercantec i Viborg har de allerede taget nye metoder i brug i forsøget på at vende skuden.

- Vi holder arrangementer, som vi kalder Mors Dag-arrangementer og Fars Dag-arrangementer for at vise, hvad det er for nogle store muligheder, der er med erhvervsuddannelserne. Derudover gør vi en stor indsats i folkeskolen, hvor vi prøver at få tydeliggjort, hvad der er af muligheder, når man vælger en erhvervsuddannelse, fortæller John Hansen.