Uddannelsesminister vil afskaffe minuskarakter

SF vil ændre skala, så karakteren -3 fjernes. Uddannelsesministeren er enig i, at minuskarakteren bør droppes.

Uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil af med karakteren -3. - Det virker forkert på mig, at vi kan bedømme vores børn og unge med minuskarakterer.
Uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil af med karakteren -3. - Det virker forkert på mig, at vi kan bedømme vores børn og unge med minuskarakterer.
Foto: Mads Claus Ramussen / Ritzau Scanpix

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil af med karakteren -3 på karakterskalaen.

Det fortæller hun til DR Nyheder.

Ministerens budskab kommer, efter at SF er kommet med et forslag om en ny karakterskala.

- Blandt andet lytter jeg mig til, at de gerne vil af med minuskarakteren. Den følelse har jeg også som minister, må jeg sige, siger Ane Halsboe-Jørgensen til DR Nyheder.

- Det virker forkert på mig, at vi kan bedømme vores børn og unge med minuskarakterer.

- Det signal der ligger i det, det er jeg ikke tilhænger af, lyder det fra ministeren.

Minuskarakteren, som ministeren ønsker at droppe, gives for den "helt uacceptable præstation".

Karakterskalaen har i dag syv trin: -3, 00, 02, 4, 7, 10 og 12. For at bestå skal man mindst have karakteren 02.

SF foreslår ifølge DR Nyheder, at karakterskalaen skal laves om, så den i stedet har trinene 0, 2, 4, 6, 8, 10 og 12, hvor karakteren 2 eller højere er bestået.

Ane Halsboe-Jørgensen ønsker dog ifølge DR Nyheder ikke at sige, om hun støtter det fulde SF-forslag.

Undervisningsordfører Jacob Mark (SF) fortæller, at ændringen af skalaen skal være med til at gøre op med "nulfejlskulturen" i uddannelsessystemet.

- Det kræver, at vi skruer ned for karakterer i det hele taget. Men det kræver også, at vi ændrer karakterskalaen, siger Jacob Mark til Ritzau.    

Partiet vil desuden ændre beskrivelserne af, hvad man skal gøre for at få en god karakter.

- I dag handler det alene om at få nul fejl, hvor den tidligere skala også belønnede kreativitet og originalitet, siger Jacob Mark. 

Passer bedre til udlandet

Det var i 2006, at syvtrinsskalaen blev indført i stedet for den gamle 13-skala. Den nye skala skulle blandt andet sikre en bedre sammenligning af karakterer internationalt.

Ifølge SF vil også en ny skala kunne bruges internationalt.

- Vores vurdering er, at man også vil kunne bruge denne her udenlands. Den ligger jo også meget tæt op af den skala, man ændrede til (i 2006, red.), siger Jacob Mark.

De Radikales uddannelsesordfører, Katrine Robsøe, vil ligesom SF og ministeren have gjort op med karakteren -3.

- Det giver ikke mening, at unge mennesker kan dømmes til minus. Samtidig er der uhensigtsmæssige hop i den nuværende skala, som vi vil se på, siger hun og understreger, at en ny skala stadig skal kunne bruges internationalt.

I Dansk Folkeparti er uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl også klar til at droppe -3. Han ønsker dog at genindføre den gamle 13-skala.

- Vi kan være bekymrede for, at den ligner for meget den nuværende, hvis man ændrer den til en 0-12-skala, siger han og afviser bekymring om, at 13-skalaen vil give problemer internationalt.

- Vi skal lave en skala, som fungerer godt i det danske uddannelsessystem og er god for de danske studerende, så må vi forklare resten af verden, hvordan den egentlig kan sammenlignes, siger han.

/ritzau/ 

33:34
Får jeg de rigtige karakterer? Er jeg populær blandt vennerne? Ser det hele godt ud på de sociale medier? Kan jeg lande det rigtige job? Og hvad med mor og fars skilsmisse? Det er nogle af de tanker, ugens gæst i Køreturen psykolog Anne Nørgaard hjælper unge med, når de kommer forbi hendes klinik i Holstebro.