Tusindvis af mink aflives: Styrelse håber, de kan standse smitten i tide

Mink fra fem minkfarme i Midt- og Vestjylland er nu smittet med corona. Fødevarestyrelsen forsøger at inddæmme smitten.

Bekymringen blandt midt- og vestjyske minkavlere er stor, efter at coronasmitten i denne uge har nået landsdelen.

Lørdag aften er dyr på fem midt- og vestjyske minkfarme smittet, og det får vidtrækkende konsekvenser. For det er ikke kun alle dyr på de ramte farme, der nu skal aflives. Også alle mink på minkfarme, der ligger indenfor en radius af 7,8 kilometer skal dø.

Det betyder, at 670.000 mink fra i alt 47 farme nu skal af med livet før tid i et forsøg på at stoppe smitten.

- Vi håber selvfølgelig på, at vi ved at sætte så massivt ind hernede nu med at få aflivet besætningerne kan begrænse, at smitten udbreder sig her i det midt- og vestjyske, forklarer veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Flemming Kure Marker og fortsætter:

- Det går hurtigt. Det er en alvorlig situation for minkfarmerne, der bliver rigtigt hårdt ramt af det her. Det er deres livsværk, der kan stå på spil.

SÅ MANGE DYR BLIVER BERØRT

Smitter fra menneske til mink

Man regner med, at der på landsplan skal aflives over en million mink som følge af coronavirus. Dyrene kan nemlig risikere at smitte mennesker.

- Det vi ved, det er, at smitten smitter fra mennesker til mink og fra mink til mennesker. Det er det, vi ved lige nu, og det er det, forskerne og eksperterne siger, siger Flemming Kure Marker.

Men selvom mink kan være en smittefare, så mener han ikke, der er nogen grund til at bekymre sig yderligere for de fleste danskere.

- Den almindelige befolkning skal sådan set ikke være bekymret. Man skal overholde de sædvanlige anbefalinger, og så er der ikke større risiko for den almindelige borger her i Midt- og Vestjylland, end der ellers er, slår han fast.

KOMPENSATIONSORDNING TIL MINKAVLERNE

Fødevarestyrelsen håber, at Midt- og Vestjylland kan undgå en situation som i Nordjylland, hvor 110 farme er berørt af corona.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.