Trods kritik fortryder regionen ikke millionstøtte til VM

Få dage før ishockey-VM begynder med kampe i Herning og København, får økonomien i arrangementet nu kritik. Regionen fortryder ikke millionstøtte.

Jørgen Nørby og Region Midtjylland "står på mål" for millionstøtten. Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST

Få dage før ishockey-VM begynder med kampe i Herning og København, får økonomien i arrangementet nu kritik. En større del af VM-budgettet på 120 millioner kroner havner nemlig i kassen hos internationale forbund og selskaber. Og dét kommer bag på blandt andre Region Midtjylland, der har støttet VM med fem millioner kroner.

- Det havde vi ikke fokus på, da vi sagde ja til at give støtte tilbage i 2014, lyder det i dag fra formanden for regional udvikling i Region Midtjylland, Jørgen Nørby (V). 

Fremadrettet vil vi selvfølgelig se på, hvordan vi sikrer, at vi også får det for vores penge, vi ønsker, og sikrer, at pengene går det rigtige sted hen, så vi undgår diskussioner som dem, vi står med i dag.

Jørgen Nørby, formand, regional udvikling, Region Midtjylland

Den største sportsbegivenhed på dansk grund nogensinde løber kun rundt på baggrund af offentligt bevilgede støttekroner. Det skriver Politiken, som har søgt aktindsigt hos kommunerne.

"Det nytter ikke at ærgre sig"

I Region Midtjylland fortryder man ikke, at man har smidt fem millioner kroner i støtte til et VM i ishockey på dansk grund. Men formanden for regional udvikling i Region Midtjylland, Jørgen Nørby (V), ville gerne kunne skrue tiden tilbage og sikre, at pengene ikke som nu går til det internationale ishockeyforbund, IIHF. 

Læs også 23 dage til VM: - Ishockey-feberen har ramt Herning

- Det er altid nemt at kigge i bakspejlet, og ærgrelser kan vi ikke bruge til ret meget. Men fremadrettet vil vi selvfølgelig se på, hvordan vi sikrer, at vi også får det for vores penge, vi ønsker, og sikrer, at pengene går det rigtige sted hen, så vi undgår diskussioner som dem, vi står med i dag, siger Jørgen Nørby til TV MIDTVEST.

Borgmester: Vi får, hvad vi har betalt for

Herning Kommune har sammen med Københavns Kommune, Region Hovedstaden og Region Midtjylland hver bevilget fem millioner kroner til VM. Sport Event Danmark har skudt 10 millioner kroner i projektet. 

Læs også Stefan Lassen klar til VM i sin fødeby: - Det største nogensinde

Og borgmester i Herning Kommune, Lars Krarup (v) finder det helt naturligt, at forretningsplanen for det store VM ser ud, som det gør.

- Jeg kan godt forstå, at Dansk Ishockey Union har valgt at få en partner, der var villig til at tage noget af risikoen og dermed også noget af fortjenesten. Det er en meget normal forretningsmodel, når man ikke har en meget stor egenkapital, lyder det fra Lars Krarup.

I Herning Kommunes tilfælde og også i Region Midtjyllands tilfælde, der er pengene gået til at sikre et VM på dansk grund og på at Danmark skulle spille i Herning. Og det er dét, der kommer til at ske. 

Lars Krarup, borgmester, Venstre, Herning Kommune

Og hos Dansk Ishockey Union bekræfter de, at den store sportsbegivenhed ikke kunne løbe rundt uden millioner af støttekroner. 

- Hvis man ser på det her fra regionens og andre partneres side som en forretning, så vil det være en rigtig god forretning, fordi der kommer masser af turister til, der vil bruge penge i landsdelen, lyder det blandt andet fra Enver Hansen, der er formand i Dansk Ishockey Union. 

Formanden for Dansk Ishockey Union er glad for støttemillionerne. Uden dem havde der ikke været et VM på dansk grund, siger Enver Hansen.  Foto: Morten Nymand, Ritzau / Scanpix

Det er borgmester i Herning enig i.  At skatteborgernes penge i dette tilfælde ender udenfor landets grænser, ser han ikke som et problem.

- Jeg synes altid, det er fornuftigt, at der bliver holdt øje med, hvad skatteborgernes penge bliver brugt til. I Herning Kommunes tilfælde og også i Region Midtjyllands tilfælde i øvrigt, der er pengene gået til at sikre et VM på dansk grund og at Danmark skulle spille i Herning. Og det er dét, der kommer til at ske, siger Lars Krarup. 

VM i ishockey spilles i Herning og København fra den 4.-20. maj. 

Læs også Ishockey-VM i Danmark runder 250.000 solgte billetter