Trick: Sådan får du mandlen i aften

Kender du det, at det bare altid er den samme, der vinder mandlen? Men der er faktisk noget, du selv kan gøre, hvis du vil øge dine vinderchancer.

Klassisk risalamande med kirsebærsovs. Foto: Iris / Ritzau Scanpix

Det er en tradition i mange danske hjem i aften, at børn og voksne spiser risalamande og kæmper om at finde mandlen. Jagten på den forjættede mandel kan blive intens, men her får du en mulighed for at gøre dine odds lidt bedre.

Du behøver ikke snyde og selv medbringe en mandel. I stedet kan du følge Lektor Jacob Sherson fra Institut for Fysik og Astronomi fra Aarhus Universitets råd, som han giver til videnskab.dk.

Man kan med sikkerhed sige, at mandlen ikke befinder sig i grødens toplag, da man altid rører rundt, indtil man ikke kan se mandlen mere. Den optimale strategi er derfor at tage så lidt som muligt fra toplaget.

Jacob Sherson, lektor, Aarhus Universitet

- Man kan med sikkerhed sige, at mandlen ikke befinder sig i grødens toplag, da man altid rører rundt, indtil man ikke kan se mandlen mere. Den optimale strategi er derfor at tage så lidt som muligt fra toplaget, råder Jacob Sherson til videnskab.dk

Så hold dig fra toppen. Samtidig fortæller han, at det ikke er ideelt at være den første, der tager for sig af retterne, selvom man der ved, at der ikke er andre, der har snuppet mandlen.

Den første har nemlig statistisk en mindre chance for at få mandlen, medmindre man tillader omrøring, så man kan få øje på den. Han forklarer også, at den optimale strategi for alle andre er at tage fra det hul, som den første har skabt.

Fakta om risalamande

  • På trods af det franske navn stammer risalamanden fra Danmark.
  • Det er en dessert af kold risengrød, pisket fløde, mandler, sukker og vanilje.
  • Risalamande er et dansk fænomen, der kendes fra omkring 1900, hvor man i borgerlige kredse begyndte at servere risalamande med kirsebærsovs til jul i stedet for risengrød.
  • Allerede før det blev almindeligt at spise risalamande, kendte man til skikken med at give en mandelgave til den, der fandt den hele mandel i risengrøden.

    Kilde: Gyldendals 'Den store Danske'