Trafiksikkerhed: Hvad vægter du, når du køber bil?

Mange mikro- og minibiler på de danske veje afspejler sig i dødsulykkestatistikken. De små biler er sårbare ved kollision, men billige i købspris.

Der kører rigtig mange mikro- og minibiler rundt i Danmark. Nysalget af de biler toppede foreløbigt fra 2011 frem til 2015, viser tal fra De Danske Bilimportører.

Det afspejler sig også i dødsulykkestatistikken i den midt- og vestjyske politikreds, viser en aktindsigt, TV MIDTVEST har fået hos politiet. Fra 2015-2018 sad næsten en tredjedel af de dræbte i trafikken i enten mikro- eller minibiler.

- Den mistanke er vi nogen, der har haft i noget tid. Det er både alvorligt og interessant, at de tal kommer frem. Jeg synes, man skal gøre noget ved det i forhold til at lave afgifterne om.

- Små usikre biler er for billige, og sikre og klimavenlige biler er for dyre. Det skal vi simpelthen lave om, siger de Radikales transportordfører, Andreas Steenberg, til TV MIDTVEST.

Eksempler på mikro- og minibiler

Hvad vægter du?

Vi spurgte et par bilkøbere i Bilernes Hus i Silkeborg, hvad de prioriterer, når de køber bil.

- Sikkerhed er det vigtigste, men det skal også være noget, vi har råd til. Det skal være en rummelig og sikker bil, siger Louise Bruun Knudsen fra Aarhus.

Niels Schjørring fra Them syd for Silkeborg var også på biljagt. Med et budget på 100.000.

- Når jeg nu har lagt mig fast på en pris på maksimalt 100.000, skal man enten have en større, mere brugt bil eller en lille bil, og så tager vi den usikkerhed med, at det er en lille bil.

Tirsdag sætter vi på TV MIDTVEST fokus på sikkerhed i de små biler. Vi vil gerne vide, hvad du tænker. Giv os dit svar nedenfor.