Torsdag kan en delvis solformørkelse ses fra Danmark

Sidst der var en delvis solformørkelse over Danmark, var i 2015. Torsdag sker det igen. Omkring torsdag formiddag vil danskere kunne se en delvis solformørkelse, hvis de kigger op.

I Danmark vil knap 30 procent af solskiven vil være dækket ved middagstid (arkivfoto).
I Danmark vil knap 30 procent af solskiven vil være dækket ved middagstid (arkivfoto).
Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix

Omkring torsdag formiddag vil danskere kunne se en delvis solformørkelse, hvis de kigger op.

Solformørkelser finder sted to gange om året, og det varierer, hvor de kan ses fra. Fra Danmark kunne en delvis solformørkelse sidst ses i marts 2015.

Tina Ibsen, som er astrofysiker og forfatter til flere bøger om universet, har bestemt også noteret sig, at der er en solformørkelse på vej.

Selv om hun forstår spændingen, bringer hun dog også en advarsel.

- Man må aldrig kigge direkte på Solen, for man kan simpelthen ødelægge sine øjne ved det.

- Vil man se solformørkelsen, bør man enten bruge nogle særlige solformørkelsesbriller eller lave en projektion, hvor man kigger på det indirekte, siger hun.

Torsdagens solformørkelse vil ifølge Videnskab.dk begynde omkring klokken 11.30 og slutter omkring klokken 13.50.

Der er tale om en såkaldt ringformet solformørkelse, også kaldet "ring of fire" på engelsk eller "flammende ring" på dansk. Ringen kan ses fra blandt andet Canada og Nordpolen.

Lidt enkelt forklaret opstår solformørkelser, når Månen ligger imellem Solen og Jorden og derved skygger for Solen. Fænomenet kan opleves omkring middagstid i Danmark.

Formen som en ring kommer, fordi Månen er så langt fra jorden, at den ikke kan dække hele Solen. Det skaber altså en cirkel.

Den er en af tre slags solformørkelser, siger Tina Ibsen.

- Når Solen, Månen og Jorden står på linje, får vi solformørkelser, fordi Månen går ind og dækker for Solen - altså simpelthen ind imellem Jorden og Solen. Det kan foregå på forskellige måder.

- De to solformørkelser, vi cirka har om året, er enten totale, ringformede eller delvise, så det er en af de tre muligheder.

- En gang hvert år eller halvandet år har vi en ringformet solformørkelse. Det sjældne ved den er, at det er et begrænset sted, den kan opleves.

Den flammende ring kan altså ikke observeres fra Danmark, der må nøjes med en delvis solformørkelse. Men det er ifølge Tina Ibsen nu også spektakulært nok.

0:37
Solformørkelse over Midt- og Vestjylland i 2011.

Ifølge DMI starter månen i Danmark i dag sin bevæge ind over solen klokken cirka 11.28. En time senere vil solformørkelsen være på sit maksimale, hvor knap 30 procent af solskiven vil være dækket.

Det fortæller Frank Nielsen, der er vagthavende meteorolog hos DMI.

- Udfordringen i dag er, at der kan være højtliggende, tynde skyer, som kan skygge, så det kan være mere sløret og knap så skarpt et syn, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.