Toiletter under lup: 7000 elever med i kæmpe eksperiment

Tusindvis af danske børn holder sig dagen lang fordi skole-toiletterne er for ulækre

De ulækre skole-toiletter skal kortlægges i verdens størte undersøgese af sin art.
De ulækre skole-toiletter skal kortlægges i verdens størte undersøgese af sin art.
Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Klamme toiletter på folkeskolerne menes at være årsag til ufrivillig vandladning hos tusindvis af danske skolebørn, som lader være med at gå på wc, simpelthen fordi de synes det er for ulækkert.

At tisse i bukserne om dagen eller om natten, er en del af dagligdagen for tusindvis af danske skolebørn. Op mod hvert femte syvårige barn har problemer med inkontinens. Det gælder især for drengene.

Derfor starter verdens største undersøgelse af sin art, som skal kortlægge skolernes toiletforhold. Omkring 7.000 skolebørn fra 78 skoler i Region Midtjylland deltager i eksperimentet. Blandt dem en større gruppe af elever på Snejbjerg Skole.

De skal blandt andet registrere og observere adfærd i forbindelse med at gå på toilettet. "Masseeksperimentet" som undersøgelsen kaldes, er udviklet i samarbejde med forskere på Aarhus Universitetshospital og har professor og overlæge Søren Rittig i Spidsen.

Tisser i bukserne

- Vi ved at rigtig mange børn går og holder sig dagen lang, hvilket kan være til skade for såvel blære- som tarmfunktion. Blæren bliver overstimuleret, hvis den ikke tømmes hver tredje time. En overaktiv blære betyder, at børnene mister kontrollen over blæren og tisser i bukserne, siger Søren Rittig.

De sociale og psykiske konsekvenser af inkontinens hos børn er store. Børnene synes det er pinligt, ikke at kunne holde urinen tilbage, og gå med våde underbukser, der måske også lugter.

- Tisse-uheld er i top tre som det allermes alvorlige børn kan forestille sig. Kun overgået af døsdsfald og alvorlig sygdom, fortæller professoren videre. 

Derfor er der stort behov for en forsker-indsats, som kan klarelægge årsagerne til de dårlige toiletvaner og inkontinens. 

Blæren skal tømmes

- Vi ved fra børn med inkontinens, at toiletforholdene i de danske skoler er et vigtigt element i den sammenhæng. En hjørnesten i behandlingen er netop regelmæssighed hvad angør toiletbesøg. Alene det at få tømt blæren hver anden eller tredje time kan helbrede halvdelen af børnenen, uden brug af medicin, siger Søren Rittig.

Maseeksperimentet er en årlig tilbagevendende naturvidenskabelig undersøgelse, der tager udgangsunkt i børn og unges hverdagsliv. Denne gang kommer de manglende toiletbesøg under lup.

Resultaterne af den store undersøgelse forventes offentliggjort i december, og skal senere publiceres videnskabeligt. Udlandet har nemlig allerede vist stor interesse for undersøgelsen.