To timer efter Støjberg-beslutning fik asylcentre ulovlig instruks

En central mail fra kontorchef i Udlændingestyrelsen lægger nyt pres på Inger Støjberg i sagen om adskilte asylpar.

Det tog kun 121 minutter fra Inger Støjberg udsendte pressemeddelelse om at tvangsadskille alle unge asylpar, til at myndighederne var i gang med at føre den ulovlige beslutning ud i livet. Det skriver Politiken søndag. 

På et samråd i Folketinget forleden ændrede integrationsminister Inger Støjberg forklaring, og at pressemeddelelsen fra den 10. februar i år alene havde til formål at sende 'et politisk signal til omverdenen'. Men en aktindsigt som Politiken har fået i en mail sendt fra Udlændingestyrelsen til Vesthimmerland Kommune viser, at der altså blot timer senere blev givet besked om straks at efterkomme instruksen om, at ingen mindreårige asylansøgere fremover måtte indkvarteres sammen med en ældre ægtefælle eller samlever, uanset om de havde børn eller ej. 

Det svækker den forklaring, udlændinge.- og integrationsminister Inger Støjberg (V) gav under et fem timer langt samråd om sagen om de tvangsadskilte asylpar. Det vurderer Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet.
    
- Det bekræfter det billede, man har haft af sagen oprindelig, nemlig at pressemeddelelsen var en instruks, siger han til Ritzau.

I et svar til Folketingets Ombudsmand har Udlændingeministeriet tilkendegivet, at de blev bedt af ministeriet om at holde sig inden for dansk ret og internationale konventioner, men det står altså i skærende kontrast til Politikens aktindsigt i mailen til landets kommuner med asylcentre. 

Den 23. marts 2017 kaldte Ombudsmanden Inger Støjbergs instruks for ulovlig og sagen 'særdeles kritisabel'. 

Inger Støjberg har forsikret Folketinget om, at det blev 'kommunikeret' til Udlændingestyrelsen, at den skulle holde sig inden for loven ved behandlingen af asylsagerne. Inger Støjberg er nu indkaldt til et nyt samråd og har ingen kommentarer, skriver Politiken.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.