Tiltalt for at banke kvinde med bat og holde hende til fange i et skab: Her er, hvad vi ved om den brutale mishandlingssag

Det begyndte som en sag om vanvidskørsel og biljagt, men nu risikerer en 32-årig mand en livslang forvaringsdom for mishandling af sin ekskæreste. Få et overblik over sagen her.

Kvinden har rakt ud efter både familie og politi i skjul med et nødråb om hjælp.
Kvinden har rakt ud efter både familie og politi i skjul med et nødråb om hjælp.
Foto: Grafik: Jens Svenning, TV MIDTVEST

Med 234 km/t på landevej og 191 km/t gennem Frederiks ved Viborg i en stjålet Mercedes tiltrak en 32-årig mand sig politiets opmærksomhed 8. september 2022. Efterfulgt af seks patruljevogne, der forsøgte at få ham stoppet, men uden held. Det lykkedes først en uge senere i den lille by Skarrild syd for Herning. En betjent måtte affyre skud for at forhindre ham i at flygte.

Efterforskningen af manden afslørede dog langt grovere sager, og nu er han tiltalt for utallige gange i løbet af et halvt år at have slået, voldtaget, mishandlet og frihedsberøvet en kvinde.

Manden risikerer at blive idømt forvaring og udvisning, hvis han bliver kendt skyldig. Forvaring bliver givet til personer, der vurderes at være for farlige til at afsone i et almindeligt fængsel.

Her kan du få et overblik over, hvad vi ved om sagen indtil videre.

Vanvittig biljagt førte til dramatisk anholdelse, og de ekstreme overtrædelser af hastighedsbegrænsningen fylder fire ud af de i alt 33 forhold i anklageskriftet, der sort på hvidt beskriver, hvad politiet mener, den 32-årige skal dømmes for. En tidlig septembermorgen sidste år stjal den 32-årige mand først en Mercedes-Benz S63 AMG – en bil med mere end 600 hestekræfter - fra bilforhandleren Viborg Autogård. Nogle timer senere begyndte en hæsblæsende biljagt uden for Viborg.

  • Bilen var udstyret med en GPS, og ved hjælp af den blev der registreret 24 tilfælde af vanvidskørsel mellem klokken 06.52 og klokken 08.11. I alle tilfælde blev der kørt mere end dobbelt så hurtigt som tilladt - og manden kørte bilen, selvom han havde fået frataget kørekortet, står der i anklageskriftet.
Biljagt ved Viborg - retssag
Foto: Grafik: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Den 32-årige mand har i retten fortalt, at han var med til at stjæle bilen, men ifølge hans forklaring sad han på passagersædet i bilen under jagten fra politiet, som havde sat ind med fem-seks patruljevogne. De opgav at få manden standset, da morgentrafikken blev for tæt og risikoen for stor, har politikommissær Andreas Bang tidligere fortalt til TV MIDTVEST.

En uges tid senere lykkedes det politiet at finde manden på en adresse i Skarrild, hvor han boede. Han nægtede at åbne for politiet og stak i stedet af gennem en nabohave og flygtede ned til den lokale skole, hvor han havde en stjålet BMW holdende. Sådan lyder politiets egen udlægning. En håndfuld betjente har afgivet forklaring i retten og blandt andet fortalt om, at de kastede sig ind i bilen og slog manden i hovedet med politistav og brugte peberspray mod ham, mens han forsøgte at slippe væk. En af betjentene skød hul i bagdækkene på bilen, og til sidst lykkedes det at anholde manden.

Det var på parkeringspladsen her ved Skarrild Skole, at den 32-årige blev anholdt med skud, slag og peberspray.
Det var på parkeringspladsen her ved Skarrild Skole, at den 32-årige blev anholdt med skud, slag og peberspray.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Politiets efterforskning af manden afslørede en række af brutaliteter begået mod en kvinde i 20’erne, som manden havde et forhold til i en periode. 22 af forholdene i anklageskriftet har overskrifter som brutal vold, voldtægt, mishandling, trusler, frihedsberøvelse og ulovlig tvang.

Kvindens egen forklaring er blevet afgivet for lukkede døre. Men flere vidner fortæller, at de to blev kærester for nogle år siden, efter kvinden over en periode havde besøgt manden i fængslet, mens han afsonede en dom.

  • Både kvindens mor, far, bror, svigerinde og veninde har fortalt, at de oplevede, at kvinden blev mere indelukket, efter hun blev kærester med manden, og nogle af dem har sagt, at de havde indtryk af, at hun blev kontrolleret, og at hun havde blå mærker.

I juli 2022 blev der lagt en video op på kvindens Facebook-profil, som for alvor fik hendes nærmeste til at reagere. Vidner og anklager har beskrevet videoen, som angiveligt viser kvinden, der indtager stoffer mens hun så 'bange og ked af det' ud.

- Min første tanke var, at det er ikke vores datter, det der. Der er noget rivende galt, har kvindens mor tidligere sagt i retten.

Ifølge tiltalen var det den 32-årige mand, der tvang kvinden til det og derefter offentliggjorde videoen på hendes Facebook-profil. Han nægter at have tvunget kvinden til at tage stoffer – som han i øvrigt er tiltalt for at have gjort flere gange – men han har forklaret i retten, at han var med til at dele videoen, fordi han ville vise verden ’hvem hun i virkeligheden var’.

Kvindens familie skyndte sig at køre til Borris, hvor deres datter og den 32-årige mand opholdt sig. De sparkede døren ind og forsøgte at få deres datter til at følge med, men det ville hun ikke, har forældrene fortalt i retten. Kvindens far har forklaret, at den 32-årige mand virkede opfarende og ’ønskede ham alverdens ulykker’, mens datteren var grædefærdig.

Familien forlod lejligheden igen og kontaktede politiet, hvilket de siden har gjort flere gange, end de kan huske, har de fortalt.

Politiet fandt bat, stoffer og koben i lejlighed under en ransagning og fornemmede, at noget var galt. I august sidste år - en måned før anholdelsen - bankede politiet på døren til en lejlighed i Hjørring, hvor den 32-årige og kvinden befandt sig. Det var egentlig en helt anden sag, de efterforskede. Men da en betjent låste sig ind i lejligheden, efter parret havde nægtet at åbne, vidste han hurtigt, at der var noget galt.

- Da kvinden kom ud, bemærkede jeg, at hun virkede utryg eller bange i situationen, og hun virkede som en undskyldning for sig selv. Der var en mærkelig stemning generelt. Jeg kunne hurtigt fornemme, at der var et eller andet, som jeg ikke kunne håndtere, har betjenten forklaret i retten.

Han fik en kollega til at tale med kvinden, mens han selv ledte lejligheden igennem. Han har forklaret, at der lå ting smidt til højre og venstre, og at lejligheden var ’uhumsk og spartansk’. Blandt andet var der en madras på gulvet, der lå køkkenknive fremme, tomme pakker med sovepiller, amfetamin og forskelligt værktøj, blandt andet et koben. Og så stod der et aluminiumsbat i stuen.

  • I anklageskriftet står der, at den 32-årige har truet kvinden med både kniv og koben, og at han flere gange har slået hende med et aluminiumsbat – i et af tilfældene for at sikre, at hun ikke kunne flygte.

Manden har i store træk nægtet vold mod kvinden, men han har erkendt i et enkelt tilfælde at have slået kvinden med aluminiumsbat, fordi han var ”træt af hendes løgne”.

- Hun blev ved med at lyve om alt muligt og fortalte det ene og det andet. Så tænkte jeg, at jeg ville tæve sandheden ud af hende, har den 32-årige sagt i retten.

Der blev lavet en retsmedicinsk undersøgelse af kvinden, efter hun kom på krisecenter, og den har senioranklager Flemming Hother læst op fra i retten. Undersøgelsen viste blandt andet brud, flere læsioner og punktformede blødninger i øjnene, som kan være tegn på kvælning. Og derudover var der skader, som godt kunne stamme fra et aluminiumsbat, fremgik det.

  • Den 32-årige mand har i retten forklaret, at han og den forurettede kvinde havde voldsom sex, og at det ofte indebar kvælning, og at det ikke var unormalt, at kvinden kastede op - noget, som også er en del af tiltalen. Han har nægtet, at han nogensinde har tvunget hende til noget seksuelt.

Kvinden frygtede for sit liv og sms'ede til politi og familie i skjul for manden - desperat efter at komme væk. Betjenten, der havde ransaget lejligheden i Hjørring, havde efterladt sit telefonnummer hos parret på en lap papir. Egentlig fordi den 32-årige havde sagt, at han var i problemer. Men det var i stedet kvinden, der begyndte at skrive til betjenten i skjul.

- Hun rakte ud efter hjælp. Det var møntet på, at hun følte sig fanget og tilbageholdt mod sin vilje af tiltalte. Beskederne havde karakter af, at hun frygtede for sit og sin families liv, forklarede betjenten.

  • I retten har anklageren læst op fra korrespondancen mellem kvinden og politimanden. Kvinden har blandt andet skrevet: ”Kom og hent mig, please. Så snart han kommer tilbage, kører han mig væk for at tæve mig. I er min eneste mulighed for at komme væk herfra” og ”Jeg har fået mange tæsk, kan ikke gå. Hvis jeg forsøger at stikke af eller sladre til nogen, går han efter min familie. Please kom og hjælp mig”, har vi hørt i retten.

Kvinden har også kontaktet sine forældre og sin veninde i skjul via en falsk e-mailadresse. Hun bad om, at de fik hende efterlyst og skrev blandt andet til sin veninde ”Det her er ikke for sjov. Jeg er så bange for at dø. Er blevet gennembanket og har sovet tre dage i et skab. Men det er min familie, der får tur, hvis jeg stikker af.” og ”Det er megavigtigt, at I ikke begynder at lede efter mig, for så er jeg færdig. Jeg er så smadret i hovedet, at jeg kan ingenting.”.

Familien har haft ringet til politiet mange gange – bekymrede for datterens forhold til den 32-årige mand. Og da de ringede om mailen, de modtog, havde politiet svært ved at tro det, har kvindens mor fortalt i retten.

- Betjenten spurgte, om det ikke bare var noget, jeg fandt på. Og så svarede jeg: ”Nej, det er det ikke. Det er ligesom at være med i en gyserfilm”, har hun sagt.

Manden holdt kvinden fanget i et skab og tvang hende til at slikke hans tis op fra gulvet, står der i anklageskriftet. Og det har et vidne også forklaret til politiet tidligere. I alt har 16 vidner afgivet forklaring i retten. Det er syv betjente, fire fra kvindens familie, kvindens chef og en veninde – og så tre af den tiltaltes bekendte. De tre har nægtet kendskab til, at kvinden skulle været blevet dårligt behandlet eller tvunget til noget.

- De har virket glade sammen, har et af vidnerne – en af tiltaltes gode kammerater – sagt i retten.

Både ham og en af de andre af mandens bekendte, der skulle vidne, sad i fængsel og blev afhørt i retten via videolink. Den anden – en ung mand, der havde arbejdet sammen med den tiltalte - nægtede overhovedet at have talt med politiet om den 32-årige. Anklageren fortalte ellers, at vidnet tidligere har afgivet forklaring til politiet og underskrevet den.

Her skulle han have fortalt politiet, at den forurettede kvinde så "forslået" ud, og at den tiltalte berettede om, at han havde låst kvinden inde i skabe og havde "pisset på gulvet og fået hende til at slikke det op" - ligesom der står i anklageskriftet.

  • Den tidligere kollega havde ifølge afhøringsrapporten også sagt, at han var bange for at udtale sig om tiltalte, fordi han var ’en stor fyr med et hidsigt temperament’ – men at han syntes, de ting, kvinden blev udsat for, var så voldsomme, at han var nødt til det, læste anklageren op. Men alt det havde vidnet altså intet kendskab til, sagde han på videolinket i retten.

Der er stadig tre dage tilbage i retssagen. Mandag den 13. november skal forsvarer og anklager procedere – altså forklare, hvad der ifølge dem taler for og imod, at den tiltalte er skyldig. Så skal dommerne votere, og dernæst skal en eventuel strafudmåling diskuteres.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om forvaring for den 32-årige mand. Det svarer til en form for livslang fængselsstraf for mennesker, som vurderes at være særligt farlige.

- Her ser man på kriminalitetstypen, tidligere straffe og farlighed. Og i det her tilfælde er det anklagemyndighedens opfattelse, at det er sådan, det bør falde ud, hvis der sker domfældelse. Det er det, der er blevet anbefalet ud fra mentalundersøgelsen og fra retslægerådet, har senioranklager Flemming Hother tidligere forklaret til TV MIDTVEST.

Derudover vil anklagemyndigheden have manden udvist, hvis han bliver dømt. Han er født og opvokset i Danmark, men har også polsk statsborgerskab.

Der forventes at falde dom den 24. november.