Til kamp mod vandet: Dette fly er Vejdirektoratets nyeste våben

Vand på vejene kan være farligt. Nu har Vejdirektoratet en ny måde at bekæmpe det på.

Det kan være svært at få et overblik over hele det danske vejnet, men det har Vejdirektoratet nu fundet en løsning på.

De har sendt et fly på vingerne, som skal være med til at sørge for, at der kommer mindre vand på vejene. Vandet ender der nemlig ofte, fordi rabatterne bliver for høje, så det ikke kan løbe væk fra kørebanen.

- Vejdirektoratet skal ud og afhøvle rabatter, og det gør vi ved at lave en laserscanning af vejene, siger Mikael Sejersen fra Airborne LIDAR Mapping.

Det er vigtigt, at rabatterne ikke bliver for høje.
Det er vigtigt, at rabatterne ikke bliver for høje.
Foto: Christian Fomsgaard, TV MIDTVEST

Ny metode

Tidligere var det erfarne vejfolk, der måtte køre langs vejen og vurdere, hvor rabatterne var blevet for høje. Det var en vigtig opgave, fordi at bilister kan risikere at miste kontrollen i vandet.

- Med den nye model håber vi, at vi kan blive mere proaktive og komme på forkant med problemstillingen, så vi kan afhøvle rabatterne før der kommer vand ude på vejen, siger projektchef ved Vejdirektoratet Jens Kristian Kofoed.

Der er blevet lavet scanninger af Danmark siden 2008, men det er først nu, at Vejdirektoratet er begyndt at bruge dem aktivt. Scannerne på flyet laver en fuldstændig præcis 3D-model af virkeligheden, og den bliver til en model, der kan give dem et overblik, så de rigtige rabatter kan blive høvlet ned.

Lær mere om scannerne her.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.