Tidligere Liberal Alliance-profiler stifter nyt parti

Som en modreaktion på de nuværende partiers stramme udlændingepolitik, stifter to liberale profiler nu deres helt eget parti.

Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

De to tidligere profiler for Liberal Alliance, Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund danner nu partiet Fremad.

Jeg har valgt Churchill-linjen, der hedder, at det er bedre at skifte parti end at skifte politik

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Det sker som en konsekvens af, hvad de to betegner som en borgerlig glidebane, hvor symbolske udlændingestramninger er gået for vidt på bekostning af retssikkerheden.   

- Danskerne vil gerne have en stram udlændingepolitik. Det har vi forståelse for, og det går vi også ind for. Dét, vi siger, er, at den også skal være præget af fairness og retssikkerhed. Det er den justering, vi gerne vi have, siger det ny partis formand, Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Læs også Næstformand forlader Liberal Alliance

Udover en fair og fast udlændingepolitik vil partiet Fremad som mærkesager have et mere positivt syn på EU, at levere svar på klimaudfordringerne, et økonomisk konkurrencedygtigt Danmark samt give frihed til forskellighed.

- Med de partier, vi i dag har i blå blok, er der et ret enslydende svar på spørgsmål, der vedrører retssikkerhed, personlig frihed og udlændingepolitik. Derfor mener vi, det vil være en styrkelse for blå blok, at der også kommer et mere nuanceret svar og et mere liberalt svar på de spørgsmål, siger han.

Læs også Hårde tider for Vanopslagh og Liberal Alliance: - Det har ikke været kønt

Det er mindre end tre uger siden, Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund med to døgns mellemrum meddelte, at de forlod Liberal Alliance efter at have været ledende figurer i partiet gennem en årrække. Og den nye partiformand mener ikke, det svækker hans troværdighed, at han nu er med i sit fjerde parti. Det mener den tidligere profil i Liberal Alliance, som torsdag har offentliggjort, at han stifter partiet Fremad sammen med Christina Egelund i hvert fald selv.   

- Jeg mener, at det er troværdigt, at jeg hele vejen igennem har kæmpet for personlig frihed, for retssikkerhed, for friheden til forskellighed. Det er også det, der er noget af kernen i partiet Fremad. Jeg ved godt, at den normale partipolitiske logik er, at man skal blive siddende i et parti, lige meget om man er enig eller uenig. Men jeg har valgt Churchill-linjen, der hedder, at det er bedre at skifte parti end at skifte politik, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

LA's Vanopslagh: Nyt parti er ikke en konkurrent

Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, ønsker sine tidligere partifæller Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund tillykke med stiftelsen af partiet Fremad. Han afviser dog, at partiet skulle være en konkurrent.

Vi har en stærk liberal platform, og jeg tror stadig, der er brug for et klassisk liberalt parti i et land, som er gennemsyret af socialdemokratisk logik.

 Alex Vanopslagh

- Nej, det synes jeg ikke. Vi har en stærk liberal platform, og jeg tror stadig, der er brug for et klassisk liberalt parti i et land, som er gennemsyret af socialdemokratisk logik. Jeg er overbevist om, at vi går lysere tider i møde, lyder det fra Alex Vanopslagh.

Vanopslagh ser i stedet frem til at samarbejde med det nye parti om dagsordener, hvor de formentlig vil være enige.

- Det er for eksempel personlig frihed. Politikerne skal blande sig mindre i borgernes liv. Jeg synes, det er vigtigt, at vi på sådan nogle dagsordener sikrer, at de liberale holder sammen, siger han.

Partiet Fremad vil allerede fra stiftelsen have sæde i Folketinget, da Simon Emil Ammitzbøll-Bille opnåede at blive valgt for Liberal Alliance ved folketingsvalget i juni.
 

Fakta om Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Han forlod Liberal Alliance i oktober, og nu stifter han et nyt parti, der hedder Fremad. Det er dermed det fjerde parti, som han er medlem af.

- Uddannelse: Bachelor i socialvidenskab, Roskilde Universitetscenter, 2000-2003.
- Karriere:

  • Landsformand for Radikal Ungdom 2000-2003.
  • Medlem af Det Radikale Venstres forretningsudvalg og hovedbestyrelse 2000-2004.
  • Redaktør af "Radikal Politik" fra 2004 til 2005.
  • Medlem af Folketinget for Det Radikale Venstre 2005-2008.
  • Bryder med Det Radikale Venstre i oktober 2008 efter et opgør med daværende R-leder Margrethe Vestager om partilinjen.
  • Stifter af det borgerligt humanistiske parti Borgerligt Centrum i januar 2009 efter en periode som løsgænger.
  • Fra juni 2009 politisk ordfører i Liberal Alliance, som Borgerligt Centrum fusioneres ind i.
  • Når fra juni 2009 til oktober 2019 foruden en række forskellige ordførerskaber også at være økonomi- og indenrigsminister i VLAK-regeringen i perioden november 2016 til juni 2019.
  • Melder sig 22. oktober 2019 ud af Liberal Alliance grundet uenighed i folketingsgruppen.
  • 7. november fortæller han, at han stifter et nyt parti.

Kilde: Folketinget, Ritzau.