Tidligere F-16-pilot med cirkushest i maven: - Jeg har store følelser for det fly

I dag fejrer F-16 40-års fødselsdag og opfører i den forbindelse paradeflyvning over hele landet. Og det er noget, det kan kilde i maven på en tidligere F-16-pilot.

Med blikket rettet mod himlen kunne massevis af midt- og vestjyder i dag nyde synet af ni F-16-fly i formation. Flyene var på vingerne af en helt særlig grund. Det er nemlig 40 år siden, Danmark fik sit første F-16-fly.

Og for nogen var dagen mere særlig end for andre. En af dem er flyveinstruktøren 'KAP', der har en ganske særlig tilknytning til de fejrede kampfly. 

quoteJeg har store følelser for det fly, jeg synes, det er et utrolig flot fly og meget kapabelt og et stærkt fly.

'KAP', flyveinstruktør, Flyverskolen, Flyvestation Karup

- Jeg har jo haft 11 år, hvor jeg fløj F-16 – indtil 2003, og i den periode betød det utrolig meget, der var det hele hverdagen og alt jeg gik op i, siger han, kort tid inden flyene passerer over Flyvestation Karup.

- Jeg har ikke fløjet F-16 i mange år, så jeg regner da med, at jeg kommer til at mærke en lille cirkushest, når de flyver forbi. Jeg er spændt på at se det, det bliver flot. Jeg har store følelser for det fly, jeg synes, det er et utrolig flot fly og meget kapabelt og et stærkt fly, fortsætter han.

Og da flyede passerede Flyvestationen i Karup præcis klokken 10:54, levede oplevelsen op til forventningerne.

- Jeg har jo brugt mange timer på flyet, og har været instruktør på F-16-flyet tilbage i Skrydstrup. Det tager meget af ens eksistens at flyve flyet, så man bliver dybt involveret i alt omkring flyet, og det kan man godt mærke vælter lidt op igen, når de flyver forbi, siger Flyveinstruktøren 'KAP'.

Det her syn kunne både helt almindelig mennesker og flyentusiaster nyde i dag.
Det her syn kunne både helt almindelig mennesker og flyentusiaster nyde i dag.
Foto: Forsvaret

Til hverdag underviser han på Flyverskolen på Karup Flyvestation. På mandag starter et nyt kuld håbefulde elever, der gerne vil flyve jægerfly og helikopter for Forsvaret.

- Når de kommer med deres entusiasme, og de taler om flyene, så kan man også mærke sin egen entusiasme fra dengang, og det er dejligt at have med at gøre, siger han.

Flyenes historie

I øjeblikket har Danmark 44 kampklare F-16-fly. På deres 40-års fødselsdag kan de prale af ikke mindre end 335.080 timer på vingerne.

Flyene har blandt andet været indsat i fredsbevarende missioner og i kampen mod islamisk stat. Senest har de deltaget i en NATO-aktion i forbindelse med suverænitetshåndhævelse af det baltiske luftrum.

Efter 40-års tro tjeneste kan F-16-flyene også se hen mod en snarlig pension. I 2024 vil alle de danske F-16-fly være udfaset og erstattet med F-35 fly. EN flytype der også kaldes Joint Strike Fighter.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.