Test dig selv: Så mange år går der, før du kan gå på pension

Pensionsalderen bliver gradvist forhøjet de kommende år. Her kan du finde ud af, hvornår du kan gå på pension.

Vores levetid stiger hele tiden, og det samme gør pensionsalderen. Foto: Shutterstock / Ritzau Scanpix

Vi lever stadig længere og skal derfor arbejde i flere år, før vi kan trække stikket og gå på pension.

I år er folkepensionsalderen begyndt at stige, og det kommer den til at gøre i rigtig mange år fremover. Det kommer til at få betydning for alle danskere, der er født efter 1. januar 1954. Jo yngre du er nu, jo ældre skal du være, før du kan gå på pension.

Her kan du beregne din forventede pensionsalder ud fra de regler, der gælder nu:

Venstre: Vi er nødt til at arbejde længere

Den politiske aftale om at hæve pensionsalderen blev lavet helt tilbage i 2006, men først nu kan konsekvenserne mærkes.

Læs også Pensionsalderen stiger: Håndværkere frygter at slide sig selv ned, før de kan gå på pension

- Pensionsalderen vil komme til at stige i en lang årrække, fordi vi heldigvis bliver sundere og sundere og lever længere og længere. Vi vil de kommende år, i takt med at levealderen stiger, hæve pensionsalderen med et halvt til et helt år hvert femte år, siger Torsten Schack Pedersen, der er erhvervsordfører for Venstre.

Siden 1990'erne er danskernes levealder steget stille og roligt, og middellevetiden i Danmark er nu 78,8 år for mænd og 82,8 år for kvinder. Alene siden år 2000 er levealderen steget med 4,5 år for mænd og 3,8 år for kvinder. Ifølge Torsten Schack Pedersen er det en faktor, man er nødt til at tage højde for politisk.

- Det er jo super positivt, at vi allesammen lever længere, men når vi lever længere, så er vi også nødt til at arbejde længere. Ellers er der ikke råd til at finansiere skoler, ældrepleje og hospitaler, siger erhvervsordføreren.

Fakta om folkepensionsalderen

Lige nu er folkepensionsalderen 65 år, men den bliver gradvist forhøjet til 67 år frem mod 2022 og derefter yderligere reguleret.

 

I første omgang betyder det, at er du født 1. januar 1954 eller derefter, kan du ikke længere få folkepension som 65-årig, men skal vente yderligere et halvt år.

 

Er du født efter 1967, er alderen for din folkepension endnu ikke vedtaget. Folkepensionsalderen fra 2035 og frem er et skøn fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering baseret på, hvordan vores levetid udvikler sig.

 

Folkepensionsalderen fastsættes ved lov og vil blive reguleret hvert femte år. Næste gang alderen bliver reguleret er i 2020.