Tema: Tjener kassen på salg af ulovligt fyrværker

En mand i tyverne fra Midt- og Vestjylland har været i branchen i 13 år og selv solgt ulovligt fyrværkeri i seks. Nu har han valgt at sige stop og fortælle os, hvordan det hele foregår.

Krysantemumbomber er kommet i søgelyset efter de tragiske dødsulykker nytårsaften. TV MIDTVEST har i samarbejde med de øvrige TV2 Regioner og TV2 Nyhederne sat fokus på det ulovlige fyrværkeri.

Vi kan blandt andet fortælle historien om en mand i tyverne fra Midt- og Vestjylland, der ikke længere vil sælge det ulovlige fyrværkeri og derfor står frem og forklarer om sine oplevelser i branchen.

- Jeg ved ikke, hvor stort I regner med markedet er, men gang det med 100. Det er kæmpestort det her. Jeg kan sagtens tjene 2-3-400.000 kroner på det. På hver effekt jeg sælger tjener jeg 100-200 procent, forklarer vores sælger, der er en mand i tyverne fra landsdelen.

Salget sker primært gennem de sociale medier. På lukkede facebook-sider har vores sælger fundet sine kunder, mens pris og levering er blevet aftalt i private facebook-beskeder.I de fleste tilfælde har han selv leveret varerne, og han dækker hele jylland.

Brodne kar i branchen

Ifølge professionel fyrværker Ulrik Nielsen er det brodne kar i fyrværkeribranchen, der sælger de farlige bomber- blandt andet ved fiktive indbrud.

- Hvis det er mange krysantemumbomber der bliver stjålet, så er det jo ikke bare noget, der bliver transporteret i en lille personbil, så er det varevogne, det er lastbiler der skal til, forklarer Ulrik Nielsen, der er indehaver af H.C. Andersen Fyrværkeri i Vandel

Ulrik Nielsen forklarer, at der også er mulighed for at manipulere med lagerbeholdningen af fyrværkeri med vilje.

- Jeg fordømmer og afskyer de mennesker som lader sådan noget komme ud i mellem fingrene på private mennesker, det er så farligt.

Det er Sikkerhedsstyrelsen, der kontrollerer fyrværkerne, og det er svært med den nuværende lovgivning.

- Det ærlige svar er, at selvom der er kontrol, så vil der være mulighed for at kunne snyde, sådan som lovgivningen er i dag, svarer Mette Cramon, der er kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen.

Bøden betyder ingenting

Frygten for at blive taget fylder tilsyneladende heller ikke meget for vores sælger.

Hvor stor er frygten for at blive taget af politiet? Og hvor meget påvirker det importen af ulovligt fyrværkeri?

- Ingenting. Du kan få en bøde på 10-15-20.000, måske. Men med de penge der er i det game her, jamen så er det jo lidt lige meget.

Se meget mere i vores aftenudsendelse, der i aften bliver sendt 19.50

 

01:00 Luk video