Talblind: Ville ønske jeg blev testet tidligere

Der gik 19 år før Henriette Jakobsen, fik at vide, at hun er talblind. En ny test skal nu sikre, at flere talblinde bliver opdaget langt tidligere.

Der skulle gå 19 år, før nogen fortalte 22-årige Henriette Jakobsen, at hun er talblind. Lidelsen er tabubelagt og kendskabet er ikke så stort sammenlignet med ordblindhed. En ny test skal nu sikre, at flere talblinde bliver opdaget langt tidligere.

- Jeg fik 02 hele vejen igennem skolen. Jeg fik aldrig noget som 4, 10 eller tolv, for når folk stod og snakkede om det, så lignede jeg jo bare et stort spørgsmålstegn, fortæller Henriette Jakobsen.

 

Det var da også yderst begrænset hvor mange tal, Henriette Jakobsen fik med sig trods 10 års skolegang i folkeskolen. Der er nemlig langt til de matematiske grundbøger, når man knap kan håndtere tallene fra 1-9. Og det har givet hende massive problemer med alt fra at købe ind til at holde styr på klokken. 

- Hvis nu man for eksempel sagde 14 til mig, så ville jeg ikke vide, hvordan det så ud. Man skulle sige et fire til mig i stedet for, fortæller Henriette  Jakobsen.

 

Det var først via en psykiater, at hun blev testet for talblindhed, og resultatet var noget af en lettelse. 

- Det er meget rart at få at vide, for så ved jeg, hvad det er, jeg kan gå ud fra. Det er ikke bare fordi, jeg er doven og ikke gider lære det.

 

Kendskabet til talblindhed er blevet større, siden Henriette Jakobsen gik i Folkeskole. Der findes i dag flere efterskoler, der specifikt henvender sig til unge og børn med tal-vanskeligheder. 

Sidste år kom Henriette Jakobsen på VUC i Ringkøbing, hvor der er færre elever og mere tid med læreren i klassen, og det har sat skub i hendes evner for tal. 

- Det er gået rigtig meget fremad. Det er dejligt at kunne det. Man bliver næsten befriet på en eller anden måde, lyder det fra  Henriette Jakobsen.

 

Selvom det går fremad, så ville hun gerne have været testet for talblindhed langt tidligere.

- Det ærgrer mig faktisk rigtig meget, fordi jeg godt ville have kunnet det noget før, og så kunne jeg være færdig med det, jeg gerne vil. Det har bremset min uddannelse. Jeg kunne jo have arbejdet nu.

 

Når Henriette Jakobsen er færdig med sin uddannelse på VUC, drømmer hun om at tage en uddannelse som social -og sundhedshjælper.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Uddannelse.