Tage skal forstærkes til solceller

En ny montagevejledning fra Teknologisk Institut slår nu fast, at det ikke er sikkert nok at sætte solceller fast direkte i spær og lægter. Det er ellers blevet gjort i mange tilfælde under sidste års solcelleboom.

Mange af de danske tage er det sidste års tid blevet udsmykket med solceller. Men det kan nu vise sig, at solcellerne skader taget. I hvert fald har Teknologisk Institut nu lavet en ny montagevejledning.

- Vi har set nogle grimme eksempler på montage af solceller hvor det er gået rigtig galt og hvor taget desideret er blevet ødelagt. Det er håndværkmæssigt sjusk, men så er der også en stor gruppe af tagkonstruktioner hvor der er uklarhed om hvad reglerne egentlig, siger ingeniør og konsulent Mathias Høeg fra Teknologisk Institut.

Ifølge Ingeniøren er mange af de beslag, som bruges til at sætte solceller op med, produceret til de tyske tage. Her er spærene bredere end typiske danske spær.

Overholder ikke normer

Den nye montagevejledning slår fast, at der nu skal skrues en planke over spærene eller en kraftig lægte mellem spærene. Ifølge Ingeniøren er det den eneste måde installationerne kan overholde bygningsreglementet.

- Skal man være rigtig streng, så er det svært at se, at de anlæg, der er monteret på fabriksspær indtil nu, kan overholde normerne. Selv om montørerne har fulgt beslagsproducenternes anvisninger, så overholder de ikke bestemmelserne, for anvisningerne er lavet til kraftigere tagkonstruktioner, siger Mathias Høeg til Ingeniøren.

Teknologisk Institut vil i løbet af 2013 kigge på nogle af de anlæg som allerede er monteret rundt i landet. Det skal give erfaringer om, hjvilke skader de kan forvolde.

Se her Mathias Høeg fra Teknologisk Institut fortælle, hvorfor det er nødvendigt med en vejledning:

Mathias Hoegh fortaeller om montagevejledning