Tåge ødelagde ikke superblodmåne

På trods af dårlige betingelser kunne den totale måneformørkelse også nydes i Midt- og Vestjylland.

I mere end en time stod den blodrøde fuldmåne på nattehimlen over Danmark mellem søndag og mandag, men i Midt- og Vestjylland måtte de intereserede kæmpe med en del tåge. Alligevel var det en stor oplevelse for amatørastronomen Poul Risager Rasmussen.

- Det har været enestående, og meget fascinerende. Det levede fuldstændigt op til forventningerne, siger han.

Sjældent fænomen

Blodmåne er en betegnelse for en måneformørkelse med rødligt skær, der skyldes tilbagekastet lys fra jordens atmosfære. Den totale måneformørkelse startede klokken 04:11, og varede i mere end en time til 05:32. Da månen samtidigt var en "supermåne", en fuldmåne der er tættest på jorden, og derfor ser størst ud, er måneformørkelsen blevet døbt "superblodmånen".

- Det er en af de episoder, vi venter på. Det er helt exceptionelt. Vi amatørastronomer glæder os rigtigt meget, siger Poul Risager Rasmussen, der er formand for Amatørastronomisk Forening Brokholm.

Fænomenet superblodmåne er ikke set i 33 år, og astronomer regner med, at vi først i 2033 kan opleve det igen.

Billedet øverst i artiklen er taget af Jakob Klein Petersen fra TV MIDTVESTs mobilhold, og vi er meget interesseret i flere billeder af fænomenet. Billederne kan sendes til redaktionen@tvmidtvest.dk.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.