Sygeplejersker tvunget til at gøre lægens arbejde: - Vi har gjort det for patienternes skyld

Mangel på speciallæger i psykiatrien gør, at sygeplejersken Rikke Bendix må tage sig af opgaver, der ellers burde ligge på lægens bord.

I manglen på speciallæger i psykiatri er der nok at se til for sygeplejerske Rikke Bendix.
I manglen på speciallæger i psykiatri er der nok at se til for sygeplejerske Rikke Bendix.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Rikke Bendix er uddannet sygeplejerske, men på grund af mangel på speciallæger må hun nogle gange varetage et job på burde klares af en speciallæge. 

Helt konkret er det læger med speciale i psykiatri, der er mangel på, og det går udover strukturen i den behandling som patienten møder hos psykiatrien i Region Midtjylland. 

- Der har været rigtig meget opgaveglidning for at få enderne til at nå sammen. Vi har gjort det for patienternes skyld. Sådan rent fagforeningsmæssigt synes vi ikke, at vi burde gøre det, siger Rikke Bendix fra Regionspsykiatrien Vest. 

En intern undersøgelse viser, at sygeplejersker oplever at stå alene med et stort ansvar i patientforløbet, og det skyldes, at de speciallæger, der normalt skal varetage opgaver som for eksempel tilrettelægning af behandlingsplaner, ikke er der. 

- Eksempelvis har der været i forbindelse med screening for selvmordsrisiko vist sig, at registreringen af screeningen ikke bliver gjort systematisk, siger Rikke Bendix. 

- Jeg er helt overbevist om, at jeg eller nogle af mine kollegaer aldrig har sendt nogle patienter ud, som har været i risiko for at begå selvmord. Man har taget vurderingen, men registreringen kommer til at halte. Det er selvfølgelig beklageligt, uddyber hun. 

Problematisk for patienter

Den sygeplejefaglige direktør for psykiatrien i Region Midtjylland, Claus Graversen, er enig i, at opgaverne bliver løst, men at manglen på struktur er problematisk for patienterne. 

- Det er vigtigt, at de personer der er involveret i et behandlingsforløb rent faktisk kan se, om den ene eller anden indsats er blevet foretaget - ellers skal man jo til at gentage den en gang mere, siger han. 

Hvad kan det medfølge af konsekvenser for patienten, hvis de her ting ikke bliver dokumenteret? 

- Det kan give de konsekvenser, at for eksempel et udredningsforløb eller behandlingsforløb trækker ud i for lang tid, hvis man ikke ved, at de her aktiviteter skal gennemføres. Dermed går der et stykke tid, inden patienten er færdigudredt eller er kommet i behandling.


Sygeplejefaglig direktør Claus Graversen kunne ansætte en håndfuld nye speciallæger lige med det samme.
Sygeplejefaglig direktør Claus Graversen kunne ansætte en håndfuld nye speciallæger lige med det samme.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Sygeplejerskerne knokler på

Løsningen på problemet virker enkel - nemlig at ansætte mere uddannet arbejdskraft, men realiteten er, at der ganske enkelt er mangel på speciallæger i psykiatri. 

Det er særligt Hospitalsenheden Vest, der mangler speciallæger, og det har de gjort igennem en længere årrække, fortæller Claus Graversen. På nuværende tidspunkt kunne de ansætter fem nye speciallæger, hvis muligheden bød sig. 

- Hvis de kom forbi på gaden i dag, ville vi ansætte dem. Men de er der simpelthen ikke, siger sygeplejefaglig direktør Claus Graversen. 

Rikke Bendix og hendes kolleger må derfor knokle på, selvom nogle af deres opgave burde ligge på lægens bord. 

- Jeg sætter jo en ære i at gøre et ordentligt stykke arbejde, og det gør alle mine kollegaer også. Det kan man se på den indsats, der bliver gjort, siger hun.

På baggrund af den seneste undersøgelse vil der ifølge Region Midtjylland blive foretaget en øget overvågning af data fra eksempelvis screeninger for selvmordsrisiko. Derudover vil der blive gennemført kurser i dokumentationspraksis.