Sygehuse truet af milliardbesparelser

Region Midtjylland skal spare op mod en kvart milliard på sygehusene i 2015. Det kommer til at gå ud over kvaliteten, advarer Bent Hansen (S).

De danske sygehuse svinger den helt store sparekniv i 2015. Helt op mod 1,75 milliarder kroner skal der findes næste år. Region Midtjylland skal spare op mod en kvart milliard.

Besparelsen kommer til at gå ud over kvaliteten af behandlingen af patienterne, frygter regionsrådsformand i Region Midtjylland Bent Hansen (S).

- Det er store tal i en situation, hvor vi i forvejen er pressede og vil blive yderligere presset på grund af flere patienter og dyrere medicin og behandlinger, siger Bent Hansen, som frygter, at patienterne får ringere vilkår, når hans egen region skal spare op mod 250 millioner.

Øgede udgifter til dyr medicin, flere kræftpatienter og en stram økonomi er nogle af årsagerne til, at de danske sygehuse står over for at skulle spare op mod 1,75 milliarder kroner næste år.

- Den største trussel er, at vi i hospitalsverdenen lever af ildsjæle. Og skærer vi så meget ned, at vi kvæler deres motivation, og patienterne fremover møder et nedslidt og demotiveret personale, så tør jeg slet ikke tænke på konsekvenserne for patienterne, siger han.

Morten Freil, direktør i Danske Patienter, er også bekymret og vurderer, at tidspunktet for nedskæringerne er farligt:

- Vi har i forvejen et sundhedsvæsen, som ikke kan overholde udrednings- og behandlingsløfterne og ventetider, og som lider under overbelægning, kvalitetsmangler og et hav af fejl. Store besparelser lige nu vil kunne sætte gang i en ond spiral, som kan blive meget dyr for både patienter og samfundet, siger han til metroxpress.

I næste uge bliver regionernes samlede budget for næste år lagt. Herefter er det op til regionerne selv at fordele pengene mellem sig.