Sygehuse må sige nej til donationer - men én ting vil de gerne have

Flere sygehuse under Hospitalsenheden Vest har fået gaver fra borgere, der gerne vil hjælpe. Det meste må de sige nej til på grund af smittefare.

Mens en stor del af Danmark står stille, er der nogle, der knokler som aldrig før. 

Blandt dem er personale på landsdelens sygehuse. 

Derfor er der rigtig mange, der gerne vil vise, at de støtter op om sygehuspersonalet ved at donere mad og gaver til personale og patienter. 

Det fortæller Ida Götke, der er sygeplejefaglig direktør hos Hospitalsenheden Vest. 

Men sygehusene må sige nej til de borgere, der dukker op med gaver. Der er nemlig en risiko for, at det er med til at sprede smitte med coronavirus. 

- Vi oplever en utrolig stor solidaritet. Der bliver vist stor betænksomhed over for patienter og medarbejdere. Det er vi meget ydmyge og glade for. Samtidig er vi der, hvor vi ikke kan tage imod det på grund af smittefaren, og det beder vi om forståelse for, siger Ida Götke. 

I går modtog Regionshospitalet i Herning for eksempel kagemænd, som skulle leveres til Covid-19-afsnittet. 

Selvom Ida Götke er taknemmelig for den støtte, personalet modtager, så gav det anledning til, at sygehusledelsen skærpede retningslinjerne. 

quoteDet kan vi bruge på en måde, som er sikker. Man kunne for eksempel forestille sig, at der er tandlægeklinikker, der har mundbind og visirer i kasser.

Ida Götke, sygeplejefaglig direktør hos Hospitalsenheden Vest. 

Tager gerne imod værnemidler

Det er imidlertid ikke alle donationer, som Hospitalsenheden Vest frabeder sig. 

Ida Götke oplyser, at de har lavet et system for, hvordan de tager imod udstyr, der skærmer personalet for smitte.

Det kan for eksempel være sikkerhedsbriller fra nytårsaften, mundbind og visirer. 

Den sygeplejefaglige direktør understreger dog, at der skal være tale om værnemidler i original, uåbnet emballage.

- Det kan vi bruge på en måde, som er sikker. Man kunne for eksempel forestille sig, at der er tandlægeklinikker, der har mundbind og visirer i kasser, siger Ida Götke. 

Ønsket om donationer af værnemidler skyldes ifølge Ida Götke ikke, at der på nuværende tidspunkt er mangel på sikkerhedsudstyret. 

- Men det er godt at have. Vi har tilstrækkeligt på lager til fornuftigt brug ud fra de gældende retningslinjer, men vi har været nødt til at indskærpe, hvilke værnemidler vi bruger i hvilke situationer. Ellers kan vi risikere, der ikke er nok, siger hun. 

Sådan støtter du Hospitalsenheden Vest

Tema

Coronavirus