Svineproducenter taber stort på Ukraine-konflikt

Ruslands stop for import af fødevarer fra EU betyder, at de danske svineproducenter får færre kroner ind.

De danske svineproducenter bliver ramt af Ruslands stop for import af fødevarer fra EU. Svineproducenterne kan i fjerde kvartal forvente at få 1,5 kroner mindre per kilo svinekød, hvilket svarer til omkring 140 kroner per slagtesvin.

Det fremgår af en prognose fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

- Europa svømmer over af fødevarer, efter Rusland har stoppet al import. Det betyder, at priserne på fødevarer generelt falder. Vi håber på en normalisering af forholdet til Rusland inden for en overskuelig fremtid, for det er et virkeligt godt marked, siger Søren Gade, der er administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse.

- Men lige nu knokler vi på livet løs for at finde alternative markeder, der kan aftage det svinekød, vi plejer at sælge til Rusland, siger Søren Gade, der blandt andet peger på Sydamerika som et marked, der er fokus på.

Det russiske stop for import af fødevarer fra EU kommer som et svar på EU's sanktioner mod Rusland som følge af landets rolle i konflikten i det østlige Ukraine.

Landbrug & Fødevarer siger, at det russiske importforbud rammer svineproducenterne i en tid, hvor branchen i forvejen er presset. Organisationen kalder importforbuddet "en dråbe i et i forvejen fyldt bæger".

- Efter fem vanskelige år for svineproducenterne i Danmark så 2014 faktisk ud til at blive et godt år, hvor svineproducenterne kunne konsolidere sig og lave investeringer til gavn for fremtidens produktion, siger Søren Gade.

- Den forhåbning er desværre helt væk nu, og en svineproducent, der i fjerde kvartal sender 3000 slagtesvin til for eksempel Danish Crown, kan forvente at få 420.000 kroner mindre for kødet end samme periode sidste år, siger Søren Gade.

Det er ikke kun svineproducenterne, der er ramt af Rusland forbud mod import af fødevarer. Mejerikoncernen Arla har for eksempel været nødsaget til at nedlægge 79 stillinger som følge af boykottet.

/Ritzau/