Svinepest i Kina giver milliarder til landmænd

Prisen på dansk svinekød har været på himmelflugt, efter Kinas produktion er lammet af svinepest.

Den enes død er i høj grad den andens brød, når det kommer til det store internationale fødevaremarked. For mens den frygtede afrikanske svinepest har lammet svineproduktionen i Kina, kan svineproducent Anders Rahbek fra Herning for første gang i lang tid se kiloprisen kravle derop, hvor det igen er sjovt at være landmand.

- Det er altid skønnere at være på job, når man ved, der er noget på bundlinjen, når man tager hjem igen, siger Anders Rahbek, Svineproducent, Herning.

quoteEksporten fra den danske fødevareklynge, den kan godt blive den højeste nogensinde i år.

Frank Øland, Cheføkonom, Landbrug & Fødevarer

Hos Danish Crown er den kilopris de betaler landmændene for deres svinekød steget gevaldigt de seneste par måneder. Med 11 kroner og 60 øre er prisen er på sit højeste niveau siden december 2013.

- Det er også nødvendigt, fordi vi har i mange perioder haft en notering, som har ligget under niveauet, hvor vi kan tjene penge, så det her kan vi kun glæde os over, siger Anders Rahbek.

For Anders Rahbek betyder hver stigning på en krone kiloet i meget runde tal 800.000 kroner ekstra på bundlinjen om året.

Den altoverskyggende årsag er den afrikanske svinepest, der har lammet verdens største svineproducent -  Kina.

Og ifølge Landbrug & Fødevarer kan den kinesiske krise give et historisk år for de danske landmænd.

- Det er stort set ubegrænset, hvad vi ville kunne sælge dertil. Det er så stort et hul, der er efterladt på grund af den her afrikanske svinepest, så de har øget importen meget markant, siger Frank Øland, Cheføkonom, Landbrug & Fødevarer.

Og ifølge Landbrug & Fødevarer kan den kinesiske krise give et historisk år for de danske landmænd.

- Det er så markant, at vi både ser den effekt, at vi kan eksportere mere og til væsentlig højere priser. Så jeg tror, eksporten fra den danske fødevareklynge, den kan godt blive den højeste nogensinde i år, siger Frank Øland.

Landbrug og fødevarer forventer, at den gennemsnitlige kilopris for svinekød også vil stige i 2020. Ifølge prognosen med cirka 1 krone.

Prisen på dansk svinekød har været på himmelflugt, efter Kinas produktion er lammet af svinepest.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.