Svine-MRSA: Her er der størst risiko for at blive smittet

Der er sammenhæng mellem, hvor tæt du bor på en svinefarm og risikoen for at blive smittet med MRSA, viser en ny rapport.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Hvis du bor tæt på en svinefarm, så er der større sandsynlighed for, at du bliver smittet med svine-MRSA.

Sådan lyder konklusionen i en ny dansk rapport fra Statens Serum Institut, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, og Københavns Universitet, der sætter fokus på smittevejene til MRSA-infektioner.

Det skriver Ingeniøren i dag.

Læs også Bredt flertal bag 300 millioner til bekæmpelse af MRSA

- Overordnet set kan vi konstatere, at hvis man bor i et område, hvor der er svinefarme, har man en øget risiko for at blive smittet med MRSA, siger Anders Rhod Larsen, der er fagchef på Statens Serum Institut, til Ingeniøren.

Ifølge forskerne er der altså klart flere patienter, som bliver inficeret med svine-MRSA ude på landet, også selvom de ikke har været i direkte kontakt med dyrene.

Det åbner op for spekulationer om, hvorvidt MRSA kan spredes gennem luften, selvom forskerne dog stadig mener, at den hyppigste vej til at blive smittet er via kontakt med dyrene ude i staldene. 

MRSA: En resistent stafylokok-bakterie

MRSA (Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus) er en stafylokok-bakterie, der er resistent overfor antibiotika og pencilin, og den kan smitte mennesker.

Stafylokokker er ifølge Sundhedsstyrelsen en naturlig del af bakteriefloraen hos omkring 50 procent af alle mennesker.

Oftest kan man faktisk bære rundt på stafylokokkerne uden at lægge mærke til dem.

Tre hurtige om MRSA

1. Kan MRSA behandles?
Ja, men problemet er, at infektionerne er vanskeligere at behandle end infektioner med almindelige stafylokokker og kræver behandling med meget specielle antibiotika.

2. Er MRSA farligt?
En rask person har lille risiko for at blive alvorligt syg af MRSA, men bakterien kan af og til medføre generende betændelser, som for eksempel bylder og børnesår. Personer, der i forvejen er syge eller svækkede, har større risiko for at få alvorlige infektioner.

Raske personer kan i sjældne tilfælde blive alvorligt syge for eksempel i forbindelse med en operation, og nogle gange også uden kendt årsag. I den sammenhæng adskiller MRSA sig ikke fra almindelige stafylokokker.

​3. Hvem er MRSA farlig for?
MRSA er primært farlig for personer, der i forvejen er svækkede. Det kan blandt andet være patienter på et hospital eller beboere på et plejehjem, der i forvejen har et svækket immunforsvar.

Hvis svækkede personer bliver smittet med MRSA, kan det betyde, at det eksempelvis kan være svært at slå en lungebetændelse ned med antibiotika.

Raske personer, der bliver smittet med MRSA, vil ofte slet ikke selv opdage, at de er smittet.

​Kilde: Sundhedsstyrelsen