Svend Erik står bag ny julesalme: Svært at konkurrere med 'Glade jul'

Julen er en stor samling af traditioner. Det gør sig også gældende inden for julesalmerne, men en ny sangskriver vil også bidrage til julehyggen.

Hvad er det, der gør jul til noget særligt? Gør stuen lys og hjertet varmt og kærligt. 

Hvis du går meget op i julesalmer, er det her måske en linje, der får en lille juleklokke til at ringe.

Linjen stammer fra Svend Erik Petersen og Peter Sander Andersens julesalme 'Hvad er det, der gør julen til noget særligt?'.

quoteMan husker den der jublende glæde, hvor man næsten ikke kunne have plads til sit lille hjerte.

Svend Erik Petersen, Salmeskriver, Ringkøbing

- Det, vi har prøvet at få frem i salmen, er dels det med, at julen er mange ting. Gaver, overfyldte maver og sådan. Og så vil vi gerne have folk til at huske, hvad det egentlig er, vi fejrer, siger Svend Erik Petersen, der kommer fra Ringkøbing, som har stået for at skrive lyrikken til salmen.

Salmen kom til verden for fire år siden og har efterfølgende vundet en salmekonkurrence og bliver nu også sunget i landets kirker i den søde juletid. Der ligger da også en del tanker bag salmen.

- Den her sang er en påmindelse, en invitation og en refleksion. En påmindelse om, at vi husker, hvem vi fejrer. En invitation til at tage fødselsdagsbarnet med til fest, og så en refleksion over hvad barnet så betyder, siger Svend Erik Petersen.

En ny blandt gamle 

Det er faktisk ganske sjældent, at det er de nye julesalmer, der bliver sunget rundt om træet og i kirken. 

- Jul har jo rigtig meget med tradition at gøre. Derfor tror jeg også, at der for rigtig mange er nogle salmer, der bare skal synges, siger Inge Marie Kirketerp Hansen, der er sognepræst i Gjellerup.

De fleste af de julesange, vi synger, er nemlig fra 1800-tallet, og dermed er nogle af dem mere end 200 år gamle.

- De er meget, meget slidstærke. Og det kan gøre det svært at vippe dem af pinden. Og jeg ved heller ikke, hvorfor man skulle gøre det, for de har så mange stærke billeder, som kan blive ved med at få betydning for nye generationer, siger sognepræst Inge Marie Kirketerp Hansen.

De 10 mest populære julesalmer

Selvom Svend Erik Petersen er glad for sin egen salme, forstår han også godt, hvad det er, de gamle salmer kan.

- Vi har brug for at mindes vores egen lykkelige barndom til jul. Jeg tror, at for mange mennesker er julen indbegrebet af familiekomsammen og gode minder om juleaften, siger salmeskriver Svend Erik Petersen.

- Man husker den der jublende glæde, hvor man næsten ikke kunne have plads til sit lille hjerte, fortsætter han.

Håber på en plads blandt de store

På trods af at Svend Erik Petersens julesalme nu synges i kirker landet over, tror han, at der er lang vej ind på top-10-listen over de mest populære julesalmer.

- Men vi håber da, at vores også kan komme med i opløbet, siger Svend Erik Petersen.

Et skridt i den rigtige retning bliver der i hvert fald taget i kirken i Gjellerup.

- Når folk kommer til julegudstjeneste her i kirken juleaften, så skal vi synge tre gamle salmer – ’Det kimer nu til julefest’, ’Et barn er født i Betlehem’ og ’Dejlig er jorden’. Men så skal vi også synge ’Hvad er det, der gør jul til noget særligt', siger sognepræst i Gjellerup kirke Inge Marie Kirketerp Hansen.

Se indslaget om både nye og gamle salmer her.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Kultur.