Sundhedsministeren vil betale læger i yderområder bedre

Praktiserende læger skal honoreres ud fra patienternes behandlingsbehov, foreslår sundhedsministeren.

Flere læger skal slå sig ned i yderområder og udsatte boligområder.
    
Det mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), som derfor vil ændre modellen for, hvordan læger bliver honoreret. Betalingen til lægerne skal laves om, så den følger patienternes behandlingsbehov.
    
- I dag får lægen groft sagt det samme for en frisk og rørig patient, som for en patient, der hyppigt kommer hos lægen og eksempelvis har en kronisk sygdom. Det gør, at det nogle gange er svært at rekruttere praktiserende læger i nogle områder af landet.
    
- Derfor giver det god mening, at lægerne i højere grad honoreres forskelligt, alt efter hvilke patienter de har i deres praksis, siger Ellen Trane Nørby.
    
Når det gælder lægernes betaling er der ifølge sundhedsministeriet tale om overenskomststof.
    
 Derfor kan forslaget kun gennemføres, hvis Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Regionernes Lønnings- og Takstnævn kan blive enige om en ny model for honorering.
    
Det kan vise sig at koste flere penge end med den nuværende model. Derfor er regeringen klar til at afsætte et trecifret millionbeløb over en treårig periode til at sikre overgangen til en ny honoreringsmodel.
    
Forslaget er et blandt 18 forslag, som regeringens lægedækningsudvalg præsenterer onsdag. Og det er altså en idé, sundhedsministeren er klar til at gå videre med, hvis det kan gennemføres.
    
Adgangen til en praktiserende læge bør nemlig ikke være begrænset af geografi, mener hun.
    
- Det er en gevaldig udfordring mange steder i landet, især i yderområderne. Tager man en kommune som Morsø, så er gennemsnitsalderen for praktiserende læger over 60 år.
    
- Det kan godt være, man lige nu kan sidde andre steder i landet og tænke, at det er et lille problem, men det er det altså ikke alle steder.
    
 Regeringen vil også have optaget 50 ekstra lægestuderende årligt i Aalborg. Samtidig skal flere af de lægestuderende uddannes som praktiserende læger.
    
/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.