Sundhedsminister: De første danskere kan få coronavaccine om en måned

I slutningen af året kan Danmark være heldig at få de første doser af en coronavaccine, siger sundhedsministeren.

I det mest optimistiske scenarie kan Danmark få de første vacciner mod covid-19 leveret i slutningen af december. Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) torsdag aften på et pressemøde om Danmarks strategi for vaccination.

Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, der også deltager på pressemødet, understreger, at der i så fald ikke må gå noget galt i godkendelsesprocesserne.

- Hvis alt går vel, kan vi have den første vaccine i Danmark i slutningen af året eller begyndelsen af næste år, lyder det fra direktøren.

Alle danskere vil blive tilbudt at blive vaccineret mod covid-19. Den vil være gratis og vil i første omgang foregå i de hvide telte, hvor der i øjeblikket foretages coronatest. Magnus Heunicke understreger, at en vaccine ikke vil blive givet, før den er godkendt af myndighederne.

Der er dog ikke doser nok til alle danskere i første omgang. Men der ventes gradvist at blive leveret flere og flere.

De første, der vil få tilbudt en vaccine, er personer, der er i øget risiko for alvorligere forløb med covid-19. Det er ældre, kronisk syge og frontpersonalet i sundheds- og ældreplejen, lyder det på pressemødet.

Det svarer til omkring 1,5 millioner danskere, og derfor vil der inden for gruppen ske en yderligere prioritering af, hvem der skal vaccineres først.

EU har indgået flere aftaler med medicinalselskaber, der arbejder på at udvikle en vaccine mod covid-19. Dem er Danmark en del af.

Der er blandt andet indgået aftaler med Pfizer og Biontech, hvis vaccine i et fase 3-studie – det sidste inden en godkendelse – foreløbigt har vist lovende resultater. Den beskyttede i mere end 90 procent af tilfældene.

Der er også indgået aftale med Moderna. Selskabets vaccine har vist sig effektiv i knap 95 procent af tilfældene, viser foreløbige resultater af et fase 3-studie.

Vaccinernes effektivitet kan dog ikke sammenlignes direkte ud fra de foreløbige testresultater.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.