Stress og hukommelse: Søvn er afgørende

Det er almindeligt at hukommelsen svigter, når vi får stress. I går fortalte vi, at det nu også er videnskabeligt bevist. Nu vil forskerne undersøge, om hukommelsen kan trænes op igen. Og hvordan.

19StressOpflg_0.jpg

Det er almindeligt, at hukommelsen svigter, når vi får stress. I går fortalte vi, at det nu også er videnskabeligt bevist.

1:32

Men det videnskabelige arbejde stopper ikke her. For nu vil Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning i gang med at undersøge, om evnen til at huske kan trænes op igen - og i så fald hvordan. Og forskerne forventer, at kunne berolige stress-ramte patienter med resultaterne.

- Det betyder forhåbentlig, at vi kan rådgive og berolige bekymrede patienter med, at de ikke skal være bekymrede for at hjernen er brændt af eller at de er demente, men at de her kognitive funktioner nok skal blive genvundet igen, siger Lars Peter Andersen, der er psykolog og forsker ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning.

Søvn er vigtig for hukommelsen

På nuværende tidspunkt ved forskerne ikke, hvorfor hukommelsen vender hurtigt tilbage hos nogle, mens den hos andre kan være varigt påvirket. Ifølge forskerne kan søvn spille en afgørende betydning.

- Vi har en hypotese om, at når symptomerne forsvinder, når man begynder at sove bedre om natten. Får man derfor genetableret sin søvn, har vi en hypotese om, at de kognitive symptomer også hurtigere forsvinder, lyder det fra Lars Peter Andersen.

Forskerne forventer at have deres undersøgelsesresultater klar i 2017.

På Center for Stress og Trivsel kan man finde gode råd til at opnå en bedre nattesøvn. Se dem HER

Se mere i vores udsendelse 19.30:

2:13
Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning er i gang med at undersøge om evnen til at huske kan trænes op igen