Stort fald i antallet af indbrud

Antallet af anmeldte indbrud er faldet med 11 procent fra 2014 til 2015 og næsten halveret siden 2009.

Langt færre danskere end tidligere får besøg af indbrudstyve i deres hjem. En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der i 2015 blev anmeldt 32.974 indbrud i beboelser. Det er det laveste antal siden 2006, og et fald på 11 procent fra 2014 til 2015. Det skriver boligejernes videncenter Bolius.dk. 

Ifølge Henrik Framvig, vicepolitiinspektør i Nationalt Forebyggelsescenter i Rigspolitiet, er der flere forklaringer på de færre indbrud.

Se indslag fra TV MIDTVEST's tema om indbrud her:

En tidligere indbrudstyv giver eksempler på, hvor let det er at bryde ind i et almindeligt parcelhus.

- Borgerne er blevet bedre til at sikre sig, de har måske fået kigget på deres låse og vinduer og indrettet sig sådan, at indbrudstyvene får vanskelige arbejdsvilkår. Mange laver også aftaler med hinanden om at holde øje med hinandens boliger via fx nabohjælp, siger han til Bolius.dk

- Samtidig har vi haft stor fokus på det fra politiets side - både forebyggende og efterforskningsmæssigt. Vi har bl.a. fået fængslet nogle hælere, der har stor indflydelse, for indbrudstyvene stjæler jo normalt ikke til sig selv. Det kan også være, at nogle af de internationale kriminelle, der før har begået indbrud, har fundet andre ting, fx kriminalitet på internettet, siger Henrik Framvig til Bolius.

Hvordan undgår du indbrud?

Du kan selv gøre meget for at sikre din bolig mod indbrud, fortæller fagekspert i Bolius, Tine R. Sode.

- Nabohjælp, hvor I holder øje med hinandens boliger, er en af de bedste ting, man kan gøre. Det er også vigtigt, at en tyv ikke kan bryde ind ugeneret, så sørg fx for, at hækken ikke er for høj, råder Tine R. Sode.

Henrik Framvig er enig.

- Få i det hele taget at få fokus på, hvad der sker i kvarteret. Hvis man ser nogle mistænksomme personer, er det en god idé at henvende sig til dem, for det kan mange indbrudstyve ikke lide. De skal have indtrykket af, at de bliver spottet, og at man holder øje med dem. Ring 112, hvis du direkte ser, at nogen er i gang med at begå indbrud, siger han.

Henrik Framvig råder også til ikke at skrive på Facebook, at du er på ferie, ved fx at tjekke ind i lufthavnen eller et andet land eller ved at vise billeder af, hvad du foretager dig i udlandet.

- Vi ved, at tyve bruger Facebook til at finde deres mål. Det har flere selv forklaret, når vi har interviewet dem, fortæller han til Bolius.dk. 

Netop dette skete for nyligt for Tvillingerne fra Holstebro som havde indbrud, mens de medvirkede i Go' Aften Danmark i København. 

Mens tvillingerne Anders og Torben var i direkte TV, var der indbrud i deres hjem i Holstebro

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.