Større biler er fremtiden: Sikkerheden på vejene skal skabes via billigere biler

De små biler er for billige og koster hvert år menneskeliv. Derfor skal det gøres mere attraktivt at vælge en større model mener Radikale.

Når et menneske dør i trafikken i Midt- og Vestjylland, er der stor chance for, at en mikro- eller minibil er impliceret. Det viser nye tal TV MIDTVEST har fået aktindsigt i.

quoteDet skal blive mere fordelagtigt at vælge en større bil, der både er sikker og klimavenlig.

Andreas Steenberg, transportordfører, Radikale Venstre.

Både hos bilinspektører og hos FDM er meldingen klar. Vil man sikrer sig selv og familien bedst muligt, skal man holde sig fra de små biler. De er skabt til at køre i byområder med mindre hastigheder.

Derfor er det, generelt set, ikke det optimale valg af køretøj i det Midt- og Vestjyske område. Går det galt, så er de små biler ekstra udsatte ved uheld på lande- og motorveje. De vil, oftest, være udsat for større skader, da bilen vil være den lille i sammenstød med andre større biltyper.

Forkert afgiftssystem

Den konklusion er man enige i hos Radikale Venstre. Derfor ønsker man et opgør med det nuværende afgiftssystem, hvor prisen på en bil afhænger af produktionsomkostningen.

- Vi vil i stedet skabe et system, hvor prisen afhænger af, hvor meget bilen forurener, samt hvor sikker den er. Det skal blive mere fordelagtigt at vælge en større bil, der både er sikker og klimavenlig, forklarer transportordfører hos Radikale Andreas Steenberg.

Han giver ikke meget for den nuværende regerings reduktion i afgifterne på nye biler. Et tiltag Steenberg kalder en lap på et benbrud.

Liberal Alliance vil helt fjerne afgifter

Liberal Alliances transportordfører Leif Mikkelsen er enig med Radikale i, at politikerne bør gøre det mere attraktivt at vælge en større bil.

- At vi ikke har tilrettelagt vores afgiftssystem, så vi fører køberen hen til de biler, der er sikre, det er faktisk dybt uansvarligt, at man kører rundt med familier og børn i den slags biler, det burde vi gøre noget alvorligt ved, siger Leif Mikkelsen. 

Liberal Alliance har tidligere foreslået helt at fjerne registreringsafgifterne, og vil derfor ikke hæve afgiften på de små biler, som de Radikale foreslår. 

- Vi går ikke ind for at hæve nogle afgifter. Det skal ikke være dyrere at være dansker. Men hvis vi fjerner de registreringsafgifter, så køber folk en bedre bil, og det har jo vist sig, at staten får mere ind i afgifter ved at sænke dem, fordi man simpelthen bruger de samme penge og får en større og bedre bil, siger Leif Mikkelsen. 

Afstemning: Flest vægter sikkerhed

En afstemning her på TV MIDTVEST's hjemmeside, hvor knap 1000 personer har deltaget, viser, at 71 procent vægter sikkerhed højest mens 29 procent vægter økonomi højest. 

Interview med Leif Mikkelsen (LA) om bilafgifter. 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Trafik.