Stormen Bodil giver fortsat problemer

Mens vinden for længst er løjet af, så kæmper nogle fortsat med efterdønningerne af stormen Bodil, der ramte landsdelen for et år siden.

BODILSTORM.jpg

For et år siden rasede stormen Bodil hen over det midt - og vestjyske område. Flere kyster blev ramt af stormflod, virksomheder og private husejere måtte se sig slået hjem, da Bodil spillede med musklerne, og telefonerne hos forsikringsselskaberne var rødglødende.

I alt blev der anmeldt over 95.000 skader til forsikringsselskaber i hele landet.  De udbetalte erstatninger for 1,6 mia. kroner. Stormrådet udbetalte knap 9 millioner kroner til de midt - og vestjyder, der fik skader efter stormflod.

Forsikringssag i hårdknude

Nu er ét år gået. Og mens langt de fleste for længst har lagt stormen bag sig, så er der nogle, der fortsat lider under skaderne.

Èn af dem er Jean Kamstrup, der i 26 år har drevet sit eget maskinværksted fra havnen i Thorsminde. 

 - Jeg har fået min bygning nærmest totalskadet, og så har jeg lige siden bøvlet med at prøve og overbevise forsikringen om, at jeg skal have noget erstatning, fortæller han.

Top Danmark og Stormrådet har tilbudt at betale for en mindre del af skaderne, der ifølge Jean Kamstrup er opstået, da vinden ruskede så kraftigt i bygningen, at stålspær har revet sig løs og ødelagt murværket.

Frygter lukningIfølge ham har håndværkere opgjort, at udbedring af skaderne vil koste mellem 700-800.000 kroner. 

- Hvis jeg skal acceptere forsikringens tilbud, så står jeg selv med en regning på en halv million kroner, og det er jeg altså ikke interesseret i, siger han.

Jean Kamstrup håber fortsat, at han kan få forsikringen til at dække, så han kan drive sin forretning videre. Ellers må han lukke butikken.

Skovejerne sat i venteposition

Også flere midt - og vestjyske skovejere fik stormens kræfter at føle. Og på årsdagen for stormen står det klart, at konsekvenserne efter stormen vil række langt ud i fremtiden. 

- Det har jo haft de konsekvenser, at skoven sådan set er ødelagt af stormen. Vi har mistet tyve procent af vores træer, og tager man de største træer, så er det halvdelen, der er blevet nedlagt, forklarer Allan T. Jensen, skovejer i Blåkilde Plantage ved Tarm.

Fordi skovejerne med stormfaldet var tvunget til at sælge deres træ, så betyder det også, at der kommer til at gå flere år, før der kommer indtjening igen. 

- Vi går i gang med at plante nyt her til foråret, men så skal vi jo lige vente 60 år, før vi kan fælde dem igen. Så rent økonomisk, der hænger det ikke rigtig sammen, siger Allan T. Jensen.

Flere storme kan være på vej

December, januar og februar er kendt for at være stormfulde måneder i Danmark. Hos forsikringsselskabernes brancheorganisation håber man, at danskerne vil tage de nødvendige forholdsregler. 

- Det er vigtigt at være forberedt. Tjekke huset for løse genstande, tagsten og sætte havemøbler og trampolin ind. Ellers så bliver skaderne så store, som vi så med Bodil, forklarer konsulent, Ole Vidstrup fra Pension & Forsikring.

3:23
Mens vinden for længst er løjet af, så kæmper nogle fortsat med efterdønningerne og skaderne fra Bodil.