Store rejsedag: Trætte bilister gør vejen farlig

Rådet for Sikker Trafik og FDM advarer feriebilister mod at køre, hvis de er trætte.

Masser af danskere vender tager i disse dage bilen på ferie. Rådet For Sikekr Trafik og FDM går sammen i ny løftet pegefinger, der skal forhindre ulykke med trætte bilister bag rattet. 

- Otte timers uafbrudt kørsel fordobler risikoen for en ulykke, så det er afgørende at være opmærksom på træthedstegn, når man for eksempel kører på ferie. I en undersøgelse, som vi gennemførte sidste år, siger flere end hver 8. danske bilist, at de har været ved at falde i søvn bag rattet. Så træthed under kørslen er et problem, mange kender til, siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

- Kører man bil, selv om man er træt, svarer det til at køre alkoholpåvirket. Vi ved, at træthed, og den uopmærksomhed der følger med, hvert år er medvirkende årsag til mange ulykker. Derfor er det vigtigt, at man er udhvilet, inden man kører og sørge for at holde pauser undervejs. Er man flere i bilen, kan man også med fordel skiftes til at køre, siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange. 

Undgå træthed bag rattet: Det hjælper ikke at synge

Ifølge de to organisationer er det vigtigt at tage forholdsregler, så chaufføren ikke kører lange stræk med svækkende sanser på grund af træthed.

- Du kan forebygge farlige situationer ved at være udhvilet, når køreturen starter, holde hyppige pauser og undlade at køre sent på natten eller meget tidligt om morgenen, skriver Rådet for Sikker Trafik. 

- Hvis du begynder at føle dig træt, mens du sidder bag rattet, må du altså ikke ignorere det og tro, at du kan overvinde trætheden. Det kan blive fatalt, for du ved ikke, hvornår dine øjne falder i, og du kan have været uopmærksom i længere tid inden øjnene lukker. Det hjælper ikke at skrue op for radioen, åbne vinduerne eller synge en sang.

Det eneste, der effektivt hjælper mod akut træthed er en power nap på 15 -20 minutter:

 

  1. Hold ind på en rasteplads
  2. Drik en kop kaffe uden sukker
  3. Sov eller hvil dig 15-20 minutter – brug mobilen som vækkeur
  4. Gå en lille tur, og træk lidt frisk luf

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Trafik.