Stor-vision for udkantsområder efterlyses

I de senere år er udflytningen fra land til by accelereret i Danmark, og urbaniseringen er nu blandt EU's højeste. Nu lyder der krav om en samlet plan.

Indsatsen for at holde liv i landets udkantsområder er for sporadisk og mangler visioner.

Sådan lyder det fra landsbyforsker Jørgen Møller fra Aalborg Universitet, efter at Jyllands-Posten søndag kan fortælle, at indbyggertallet i landets større byer er steget med 7,6 procent siden 2009, mens befolkningen i landdistrikterne er faldet med 5,2 procent.

Eller sagt med andre ord: En af de største udflytninger fra land til by i EU i de senere år.

- Området her har været præget af løsrevne initiativer, der stritter i øst og vest. Hvor man laver en lille nedrivningspulje her, lidt udligning der og en motorvej hist og pist, siger Jørgen Møller.

- Der er behov for at tænke 25 år frem, og jeg kunne godt se for mig, at man lavede en kommission for landdistrikterne. Og selvom det lyder uendeligt naivt, så bør man lave en vision, som går på tværs af politiske skel, siger han.

- Vi har ubegribeligt meget kasseret bygningsmasse og hundredetusinde dårlige bygninger, som der fysisk skal ryddes op i. Og så skal det være lettere at opnå lån for folk i landdistrikterne, lyder Jørgen Møllers bud.

KL også bekymret

Også hos Kommunernes Landsforening (KL) er man bekymret over folkevandringen.

- Det er bekymrende, og hvis denne her udvikling fortsætter, ender vi i en negativ spiral, siger KL-formand Martin Damm (V), der retter sin pegefinger mod Christiansborg i København.

- Udviklingen kommer jo ikke ligefrem bag på nogen, men der er simpelthen sket for lidt fra centralt hold for at dæmme op for det. Vi bliver nødt til at arbejde hen imod, at der i højere grad skabes lige muligheder for borgerne i hele landet, siger han.

Damm peger på, at infrastrukturen - både den digitale og den mere asfalterede af slagsen - er nogle af de ting, der skal opprioriteres.

I regeringens eget regeringsgrundlag står der, at "der skal skabes en positiv udvikling i yderområderne".

/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.