Stor usikkerhed på vestkysten: Hvilke konsekvenser får Brexit?

Storbritanniens udmeldelse af EU har stået i skyggen af corona-pandemien. Men det ændrer ikke ved, at erhvervet i Nord- og Vestjylland bliver påvirket af situationen, der i sidste ende kan betyde både dyrere produkter og milliardtab.

Er bølgerne fra Brexit en tsunami eller bare et lille skvulp? Foto: Søren Broust Hansen

- Det er en meget ulykkelig proces. En ting er, at briterne har stemt nej (til at blive i EU, red.), hvilket er beklageligt. Men det, der er næsten endnu mere beklageligt, er den langsommelighed, der er for at finde ud af, hvad man kan gøre efter nej’et, siger direktør for Thise Mejeri, Poul J. Pedersen i 'Bølgerne fra Brexit.'

Læs også Stærke relationer kan forsvinde helt efter Brexit: - Så skærer det i hjertet

Programmet undersøger på en tredages tur ned langs Vestkysten fra Skagen til Hvide Sande, hvilke konsekvenser det har nu, hvor briterne har smækket døren til resten af EU.

Tilbage i 2016 stemte briterne nej til at blive i EU, og først den 31. januar i år blev Brexit en realitet, da Storbritannien sagde farvel til det europæiske samarbejde, og det er den langsommelighed, som Poul J. Pedersen henviser til i programmet.

Thise Mejeri har allerede mærket konsekvenserne af det britiske nej. Mejeriets produktion af surmælksproduktet skyr til Storbritannien er indstillet. Her mister folkene i Salling 10 procent af den samlede produktion. I stedet får England nu skyr fra nabolandet Wales.

- På den måde er man sikker på en hjemmemarkedsproduktion og er fri for eventuelle toldsatser, uddyber Poul J. Pedersen.

Thise Mejeri direktørs Poul J. Pedersen kan allerede nu mærke konsekvenserne af Brexit. Mejeriet sælger ikke længere skyr til England. Foto: Søren Broust Hansen

Spørgsmålet om told er jokeren i Brexit

Netop spørgsmålet om told fylder en del hos de medvirkende i 'Bølgerne fra Brexit.' Ud over mejeriet besøger programmet fiskeindustrien, landbruget, loftstrappe-producenten Dolle og Hvide Sande Ship Yard.

Sidstnævnte bygger blandt andet platforms-kraner til britiske havvindmøller. En produktion, der med Brexit og en øget told risikerer at komme i fare.

- Hvis der pludselig kommer nye toldregler på import til England, skal vi tage højde for, hvem der tager risikoen for det. To procent af en kontrakt kan gå hen at blive mange penge for en lille virksomhed som vores. Samtidig er der fokus på det, man kalder local content. Det betyder, at nogle af komponenterne eller dele af arbejdskraften skal komme fra England, og det udfordrer os, siger direktør for værftet, Carl Erik Kristensen.

Derfor har Hvide Sande Ship Yard etableret et serviceselskab i Storbritannien med engelske ansatte, der samler værftets kraner.

- På den måde retfærdiggør vi, at en del af arbejdet er gjort med engelsk arbejdskraft, siger Carl Erik Kristensen.

Dolle investerer ind i krisen

I en anden virksomhed, Dolle A/S i Frøstrup, der er verdens største producent af loftstrapper, har man på baggrund af Brexit valgt at stifte et salgsselskab i Storbritannien.

Læs også Fiskere rammes hårdt af Brexit – føler sig ’taget som gidsler’

- Næsten hver gang, der er en krise, investerer vi ind i krisen. Og da vi allesammen begyndte at tale om Brexit, valgte vi at etablere det her salgsselskab. Alt imens vi kunne se, at mange andre virksomheder trak sig ud af England, siger den administrerende direktør, Lars Torrild.

Med det engelske selskab satser Dolle blandt andet på en ny form for opbevaringsplads til lejligheder udelukkende i Storbritannien. Dolle har lavet et hængende skab til tøj, sko og alle de andre ting, der kan ligge og flyde på gulvet. Man trækker så skabet ned på samme måde som man gør med en loftstrappe.

- Det er det første produkt i Dolles historie, hvor vi udelukkende lancerer salg på nettet og i Storbritannien, siger Lars Torrild, som tror på, at den Thy-baserede virksomhed nok skal klare sig på det britiske marked på trods af Brexit.

Lars Torrild er direktør hos trappeproducenten Dolle, og de har oprettet en salgsselskab i Storbritannien og har også lavet produkter, der kun er målrettet britterne. Foto: Søren Broust Hansen

En tsunami eller et lille skvulp

To af de brancher, der frygter konsekvenserne af Brexit mest er ikke overraskende fiskeriet og landbruget. Briterne og EU har frem til nytår til at finde ud af, om der kan laves en favorabel aftale landene imellem. Hvis ikke man bliver enige om en aftale, kan det i sidste ende betyde tårnhøj told på varer til og fra Storbritannien. For landbrugets vedkommende kan det betyde tab af milliarder på Danmarks eksport af bacon og smør. Og i fiskeindustrien kan det også betyde, at fiskene til dit frokostbord bliver dyrere. Men intet er sikkert endnu konkluderer programmet, og derfor ved man ikke, om Bølgerne fra Brexit er en tsunami eller bare et lille skvulp.

Du kan se programmet 'Bølgerne fra Brexit' herunder: 

31:55

31. januar 2020 sagde briterne farvel til EU. I programmet 'Bølgerne fra Brexit' tager vi på en tre dages tur ned langs vestkysten. Fra Skagen til Hvide Sande, hvor vi undersøger konsekvenserne af Brexit.

Luk video