Stor svindelsag under optrevling

Fem rumænere står tiltalt i en stor svindelsag med kviklån for 1,5 mio. kr. ved Retten i Holstebro.

En stor svindelsag med kvik-lån er under optrevling ved retten i Holstebro. I alt fem rumænere står tiltalt i sagen, men 23 andre personer er nævnt ved navn i anklageskriftet. Rumænerne har svindlet butikker og virksomheder for i alt 1,5 mio. kr.

- Det her er en meget, meget stor sag efterforskningsmæssigt. Vi ved godt, at beløbene ikke kommer op i de store økonomiske kriminalitetssager, men der er mange mennesker, der bliver berørt af det her. Der er mange virksomheder, der bliver berørt, også små virksomheder, og det har et meget stort omfang, og det er derfor, det er vigtigt for os at få det stoppet hurtigst muligt, siger Christian Toftemark Jørgensen, funktionsleder, Mobil Tyveri Gruppe, Midt- og Vestjyllands Politi.

Falske papirer

Svindelnummeret er foregået ved, at rumænerne har fået adgang til de hurtige forbrugslån i en række butikker på baggrund af falske papirer.

Det var muligt, fordi bagmænd i Rumænien oprettede fup-firmaer i Danmark, som for eksempel gjorde rent. I de firmaer ansatte de en lang række landsmænd, og gav dem en arbejdsgivererklæring. Med arbejdsgivererklæringen kunne de flytte til landet og tilmelde sig en folkeregisteradresse. Det gav dem et gult sygesikringsbevis. Med det og arbejdsgivererklæringen kunne de oprette en Nem konto i en bank, og så var vejen banet.

I butikkerne kan enhver med et gult sygesikringskort, en arbejdsgivererklæring og en konto nemt købe varer på afbetaling.

Bauhaus fuppet

Ifølge anklageskriftet er 14 firmaer blevet fuppet, men politiet mener der er endnu flere. En af de butikker, hvor rumænerne har købt på kredit er hos Bauhaus i Herning. Her betalte rumænerne med et godkendt kort fra kviklånsudbyderen Ikano. Derfor satte ingen af de ansatte spørgsmålstegn ved, at rumænerne handlede ind.

- Det er aldrig rart at vide, at nogen tager røven på en. Det er jo gennemtænkt og snu. Det er lidt ubehageligt at tænke på, at de får godkendte kort og laver det her bevidst. Når de kommer med godkendte kort, så har vi ikke en chance for at stoppe det, siger Uffe Hvid, varehuschef i Bauhaus Herning.

Rumænerne har snydt sig til alt lige fra møbler til vaskemaskiner og mobiltelefoner. I slutningen af maj blev flere rumænere stoppet ved grænsen med varer til en værdi af 67.000 kr. Det har været organiseret, og nu er fem tiltalt i sagen, men der er en lang række medskyldige, som er ude af landet.

De fem tiltale rumænere får deres dom ved Retten i Holstebro den 3. november.