Stor øvelse: Biologisk og radioaktiv trussel rammer Viborg

Gymnastik og Idrætshøjskolen i Viborg centrum for stor beredskabsøvelse

50 højskoleelever, et politisk arrangement og et ukendt stof. Det er nogle af ingredienserne i den øvelse, som en række myndigheder med politiet i spidsen gennemfører tirsdag 3. oktober ved Gymnastik og Idrætshøjskolen i Viborg.

Formålet med øvelsen er at træne myndighedernes samarbejde i situationer, hvor samfundet bliver ramt af en større, alvorlig hændelse, som kræver en koordineret indsats.

Tirsdagens scenarie i Viborg er bl.a. håndteringen af en konkret fysisk trussel, der kommer fra en kemisk, biologisk, radioaktiv, nuklear eller eksplosiv komponent.

Fælles fodslag

Hvad det præcis er truslen går ud på, holder øvelsesledelsen indtil videre hemmelig. 

- Håndteringen af alvorlige hændelser, som den vi træner i denne øvelse, kræver, at myndighederne finder fælles fodslag og går i takt. I en skarp situation har vi ikke tid til at stå at diskutere, hvem der gør hvad. Det skal vi have helt styr på hjemmefra, fortæller vicepolitiinspektør Morten Bujakewitz, der er projektleder for øvelsen.

Under øvelsen vil myndighederne både have fokus på at koordinere den operative indsats på stedet og på at samordne kommunikationen om hændelsen.

Erfaringerne fra tidligere har nemlig vist, at hurtig og præcis information til offentligheden er en vigtig del af krisestyringen i den slags situationer. 

Kun en øvelse

Udover politiet deltager Region Midtjylland, Beredskabsstyrelsen, Midtjysk Brand og Redning, Styrelsen for Patientsikkerhed, Nationalt Kriminalteknisk Center Vest samt et relevant ekspertberedskab.

Som følge af øvelsen vil der være et stort opbud af vogne og mandskab fra de deltagende myndigheder omkring Gymnastik og Idrætshøjskolen på Vinkelvej i Viborg.

Men der er altså ingen grund til borgerne i området bliver bekymrede. Det hele er kun en øvelse. 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.