Stor mangel på elektrikere kan bremse vækst

Efter trange tider under finanskrisen er der nu stor mangel på elektrikeruddannede, og det kan forhindre vækst.

Efter trange tider i branchen under finanskrisen er der nu mangel på elektrikeruddannede. 

ACN Sikring i Nykøbing har søgt folk i gennem flere måneder. 

- Vi har godt nok fået nogle henvendelser, men det har ikke passet til den profil, vi har sat op, hvor det var en elektriker vi ønskede, siger Niels Larsen, indehaver af ACN Sikring.

Hos Hanstholm El-Teknik er historien den samme. Lige nu søger de to folk med erfaring i industrien. 

- Det har været lidt svær at få nogle til at kontakte os. Der har været enkelte henvendelser, men med folk som har meget lidt erfaring indenfor industri, siger Jonas Boesen medindehaver af Hanstholm EL-Teknik.

Brancheskift og for få lærlinge

Under finanskrisen steg arbejdsløsheden blandt elektrikere til 10 procent. Det fik mange til at skifte branche, ligesom virksomhederne under krisen tog for få lærlinge.  

- I 2009-2011 har vi ligget 500-700 under det der er normalt indtag i faget, siger Brian Poulsen Jensen
næstformand i Dansk El-Forbund Midtjylland. 

Ifølge en undersøgelse fra arbejdsgiverforeningen Tekniq i el og vvs fagene, har 57 procent midt- og vestjylland virksomheder fået sværere ved at få stillinger besat. På sigt kan elektrikermanglen få konsekvenser for virksomhedernes vækstmuligheder. 

 - I første omgang kan vi prøve at søge nogle samarbejdspartnere, og få andre til at lave opgaverne for os, hvis det er muligt. Men ellers er vi nødt til at sige nej til opgaver, siger Niels Larsen.

Dansk El-Forbund vurderer, at der i 2025 vil mangle 3000 elektrikere, hvis ikke der bliver gjort noget. El-forbundet har med kampagner forsøgt, at lokke nogle af dem der har skiftet branche tilbage til elektriker aget. Den strategi håber Hanstholm El-Teknik får succes.

- Vi kan da håbe de er kørt lidt træt, og vil prøve nye udfordringer, dem har vi i hvert fald masser af herude, siger Jonas Boesen.

Ledigheden for elektrikere er i dag under 1 procent. 

Se indslag om elektrikermangel

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.